"Zlatna koka" koju DPS želi da da strancima

Uprkos ogromnim dugovanjima nacionalne aviokompanije, ACG je najuspješnija firma u državnom vlasništvu
62 pregleda 10 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Aerodrom Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.07.2017. 06:34h

Preduzeće "Aerodromi Crne Gore" (ACG) u prošloj je godini ostvarilo dobit prije oporezivanja u iznosu od 5.203.294 eura, piše u finansijskom i izvještaju o radu te državne firme za 2016, koji je usvojila Vlada.

Ovakvim rezultatom Finansijski plan ACG za 2016. godinu koji je predviđao da će lani biti ostvaren profit prije oporezivanja od 3.827.048 eura, premašen je za čak 39 odsto.

ACG kojim rukovode kadrovi Socijaldemokrata, lani je imao ukupno 635 radnika, od čega 611 zaposlenih na neodređeno, a 234 radnika angažiovana na određeno vrijeme. Na aerodromu Podgorica rade 334 zaposlena, aerodromu Tivat 215, a u direkciji ACG 86 radnika.

ACG je i lani nastavio četrnaestogodišnji kontinuitet rasta obima prometa, pa je u obje vazdušne luke prihvaćeno i opsluženo ukupno 11.890 aviona i helikoptera (8,3 odsto više nego 2015.), a transferisano je ukupno 1.855.836 putnika (12,9 odsto više nego 2015). Ostvareni rezultat za 10 odsto je bolji od očekivanja iz Plana rada za 2016. kada je broj putnika u pitanju, odnosno 6,3 odsto bolji kada se radi o očekivanom broju aviona.

Sa aerodromom Podgorica pored postojećih, lani je saobraćaj uspostavilo još 7 novih aviokompanija, dok je na Tivat došlo još 10 novih avioprevoznika. Rast u prometu putnika ostvaren je na gotovo svim destinacijama, a najznačajnija tržišta su Rusija, Srbija, Turska, Velika Britanija, Austrija, Ukrajina i Italija. Lani je zahvaljujući uvođenju letova više lou-kost kompanija, značajno povećan i obim prometa putnika sa područja Zapadne Evrope.

U ukupnom obimu saobraćaja, najveće učešće imale su aviokompanije Montenegro Airlines, Air Serbia, Aeroflot, Ryanair i Turkish Airlines. Najveće učeše u prometu aviona i dalje ima Montenegro Airlines (30,8 odsto ), slijedi Air Serbia sa 15,3, dok je na trećem mjestu Turkish Airlines sa 4,2 odsto učešća.

ACG je lani uspjela da prinudnom naplatom od nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines naplati dio duga. Inače, ukupan dug MA prema ACG na dan 31.12.2016. godine iznosio je 19.254.764 eura (na putnički servis se odnosi 12.244.055, opsluživanje aviona 6.944.017, zakupi poslovnih prostora i zemljišta 57.578, i za ostalo 9.114 eura). Do sada je ACG tužio MA radi naplate ukupno 12,7 miliona eura svojih potraživanja, od čega su donesene izvršne presude za ukupan iznos od 8.106.202 eura i njih je potvrdio Apelacioni sud. Za dvije tužbe u iznosu od 2.655.188 eura parnični postupak je u toku. Lani je ACG od MA prinudnim putem preko Centralne banke naplatio dvije izvršne presude u iznosu od 1.167.810 eura.

Uprkos činjenici da na svojim leđima bukvalno nosi nacionalnu aviokompaniju koja je slab platiša obaveza prema toj firmi, ACG je lani nakon oporezivanja ostvario čistu dobit od 4,78 miliona eura i potvrdio se kao najuspješnija firma u državnom vlasništvu. Iako je veći dio tog rezultata ostvaren na aerodromu Tivat, Vlada je odlučna u namjeri da praktično privatizuje tivatsku vazdušnu luku dajući je u dugoročni zakup zaintereosvanom investitoru, što je sredinom maja i zvanilno potvrdio premijer Duško Marković. On je kazao da država ne može uzeti novi kredit od 50 miliona eura koji za prijeko potrebnu rekonstrukciju i modernizaciju aerodroma Tivat pod izuzetno povoljnim uslovima nudi Evropska banka za obnovu i razvoj, iako EBRD za njega uošte ne traži garancije države jer bi kredit iz redovnog poslovanja vraćao ACG.

Vlada blokirala modernizaciju aerodroma u Tivtu

U Izvještaju o radu ACG za 2016. stoji da država još nije okončala eksproprijaciju zemljišta potrebnog za modernizaciju i proširenje kapaciteta Aerodroma Tivat koji u aktuelnom svom stanju ne može odgovoriti potrebama saobraćaja, niti svim sigurnosnim standardima ICAO-a. ACG je sa EBRD doveo do kraja postupak izrade idejnog rješenja i pripremio sve za raspisivanje tendera za projektovanje i gradnju nove vazdušne luke u Tivtu, ali je Vlada “povukla ručnu” i sve stavila na čekanje.

"Već godinu i po dana od kada je EBRD poslala Nacrt ugovora o kreditu, brojnim dopisima i urgencijama ACG pokušavaju da od nadležnih organa dobiju mišljenje na navedeno pitanje uz podsjećanje da prekid pregovora sa bankom ima za posljedicu određene pravno-finansijske obaveze ACG prema njoj, a koje su definisane Mandatnim pismom na koje je saglasnost dala i Vlada", stoji u Izvještaju o radu ACG iz napomenu da su već preduzeli i niz tehničkih i pripremnih aktivnosti za rekonstrukciju tivatske vazdušne luke, zbog čijeg odlaganja od strane države, već trpe veliku direktnu ekonomsku štetu.

Analize koja je pripremljena 2015. od strane konsultanata EBRD-a iz Londona pokazuje da bi proprorcija benefit-trošak za rekonstrukciju aerodrome Tivat bila 4,61:1, “što znači da su benefiti više od četiri i po puta veći u odnosu na troškove i da bi realizacija ove investicije generisala neto benefite za Crnu Goru u iznosu od 348 miliona eura tokom predmetnog perioda do 2030. godine”, piše u Izvještaju.

Bonus video: