Ministarstva, opštine...: Ovi organi javne uprave ne štede energiju

Subjekti revizije do kraja jula treba DRI da dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i preporuke, dok je rok od šest mjeseci da od dana prijema konačnog izvještaja izvijeste DRI o preduzetim radnjama po dostavljenim preporukama
117 pregleda 0 komentar(a)
Štednja energije, Foto: Shutterstock
Štednja energije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2017. 19:52h

Ministarstva, uprave i opštine nijesu dovoljno efikasno preduzeli mjere na uspostavljanju energetske efikasnosti u javnom sektoru i nijesu u dovoljnoj mjeri obezbijedili ispunjavanje propisanih obaveza, konstatovala je Državna revizorska institucija (DRI).

U Izvještaj o reviziji uspjeha “Energetska efikasnost u institucijama javnog sektora“, obuhvaćena su četiri ministarstva (ekonomije, pravde, prosvjete i odbrane), Uprava za imovinu i šest opština (Podgorica, Nikšić, Budva, Herceg Novi, Bar i Pljevlja) u dijelu planiranja i sprovođenja mjera energetske efikasnosti u objektima ili djelovima objekata koje koriste.

Vrhovna revizija je utvrdila da Ministarstvo ekonomije nije bilo dovoljno efikasno u uspostavljanju sistema energetske efikasnosti u javnom sektoru u dijelu uspostavljanja energetskog menadžmenta i centralnog informacionog sistema, zbog čega nije moguće izmjeriti uštede potrošnje energije na nivou javnog sektora, lokalne samouprave i velikih potrošača.

“Ministarstva pravde, odbrane, prosvjete, Uprava za imovinu kao i opštine Podgorica, Nikšić, Budva, Herceg Novi, Bar i Pljevlja nijesu bile dovoljno efikasne u ispunjavanju osnovnih zahtjeva energetske efikasnosti, koje su određene Uputstvom o mjerama energetske efikasnosti i smjernicama za njihovo sprovođenje”, konstatovala je DRI.

Preporučili su da Ministarstvo ekonomije kontinuirano pruža pomoć i efikasnije koordinira uspostavljanje funkcionalnog energetskog menadžmenta kod subjekata u javnom sektoru, kao i da preispita mogućnosti uvođenja centralizovanog sistema upravljanja energijom za određeni broj državnih organa. Preporučeno je da ministarstvo uspostavi objedinjenu bazu podataka i prati potrošnju energije u javnom sektoru.

Ministarstvima pravde, ekonomije i prosvjete i Upravi za imovinu je preporučeno i da uspostave i vode sistem energetske efikasnosti za objekte koje koriste i za koje se naknada plaća iz državnog budžeta, kao i da podatke o godišnjoj potrošnji energije dostavljaju u centralni informacioni sistem Ministarstva ekonomije.

Upravi za imovinu je preporučeno da imenuje osobu koja će obavljati poslove energetskog menadžera.

Subjekti revizije do kraja jula treba DRI da dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce aktivnosti i preporuke, dok je rok od šest mjeseci da od dana prijema konačnog izvještaja izvijeste DRI o preduzetim radnjama po dostavljenim preporukama.

Opštinama je preporučeno da donose trogodišnje programe poboljšanja energetske efikasnosti i dostavljaju ih Ministarstvu ekonomije.

Nadležni Kolegijum DRI za reviziju činili su senatori Branislav Radulović (rukovodilac Kolegijuma) i Nikola Kovačević.

Izvještaj radili sa Hrvatskom, kontrolišu i medicinske nabavke

Izvještaj je projekat paralelne revizije koji je DRI radila sa hrvatskim Državnim uredom za reviziju.

“Revizija je vršena u skladu sa INTOSAI standardom (5800) koji se odnosi na sprovođenje paralelnih revizija i prva je revizija tog tipa izvršena u Crnoj Gori. Dvije vrhovne revizorske institucije su u svim fazama revizije održale niz bilateralnih sastanka revizorskih timova, kako bi obezbijedili bolje razumijevanje oblasti energetske efikasnosti, razmijenili iskustva i informacije i unaprijedili nacionalne metodologije za vršenje revizije uspjeha” kazao je “Vijestima” Branislav Radulović.

DRI u saradnji sa Evropskim revizorskim sudom, Švedskim zavodom za reviziju i pet revizorskih institucija država regiona sprovodi drugu paralelnu reviziju uspjeha „Planiranje nabavki medicinske opreme“ koja je u fazi izrade preliminarnog izvještaja.

Bonus video: