Simović se u Baru sastao sa Srzentićem: Ovo je bio razgovor odgovornih domaćina

“Detaljnije smo govorili o budućem projektu Kuće maslina koji treba da se realizuje u Baru i koji treba da doprinese daljem unapređenju maslinarstva, proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja i promociji kroz turističku potrošnju", naveo je Simović
62 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Srzentić, Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Zoran Srzentić, Milutin Simović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 30.06.2017. 17:34h

Turistička sezona u Baru mora se spremno dočekati u svim segmentima, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, navodeći da će sa tom Opštinom raditi na projektima za unapređenje proizvodnje i povezivanje sa turizmom.

Simović se danas, prilikom posjete Baru gdje je na Graničnom inspekcijskom mjestu u Luci Bar promovisao odluku Evropske komisije o dodjeli EU izvoznih brojeva za crnogorske proizvođače, sastao sa predsjednikom Opštine Bar Zoranom Srzentićem i predstavnicima udruženja maslinara, pčelara i ribara.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), bio prilika da se razgovara o projektima i aktivnostima koji će doprinijeti daljem razvoju maslinarstva, ribarstva i pčelarstva, kao važnim sektorima na području Bara, ali i njihovoj boljoj povezanosti sa turizmom u cilju bolje valorizacije potencijala.

Prema riječima Simovića, ovo je bio razgovor odgovornih domaćina, sa nivoa predstavnika tri važna sektora poljoprivrede na području Bara, nivoa lokalne samouprave i Vlade, odnosno resornog Ministarstva.

“Dogovorili smo da zajedno realizujemo određene projekte koji treba da znače dalji razvoj tih važnih sektora sa aspekta ukupnog broja angažovanih proizvođača i ribara, kao i sa aspekta realno moguće veze sa turističkom potrošnjom”, kazao je Simović.

Kako se navodi, na današnjem sastanku definisani su konkretni prioriteti i projekti u sva tri sektora koje treba realizovati, a u pravcu efikasnije realizacije planova razmotreno je kako da u narednom periodu komunikacija sa sva tri nivoa bude još otvorenija i sadržajnija.

“Detaljnije smo govorili o budućem projektu Kuće maslina koji treba da se realizuje u Baru i koji treba da doprinese daljem unapređenju maslinarstva, proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja i promociji kroz turističku potrošnju", naveo je Simović.

On je dodao da su razgovarali i kako da, zajedno sa ribarima, konkretno počnu da rješavaju ključna uska grla, kao što su ribarske luke, mjesta prvog iskrcaja, kako da poboljšaju tržišnu poziciju ribara i ojačaju ribarsku flotu.

Simović je rekao da je nezaobilazna tema bila i pčelarstvo, s obzirom na značajnu brojnost članova dva udruženja koja funkcionišu na prostoru Opštine Bar.

Kako je kazao, dogovorili su se da će posebno tretirati i sektor vinogradarstva i vinarstva, kao prepoznatljiv na tom prostoru, posebno srcu te proizvodnje, u Crmnici. "Mislim da smo se dobro razumjeli, da sa sastanka odlazimo ohrabreni, sa osjećajem obaveznosti i odgovornosti da u narednom periodu svi zajedno učinimo nove iskorake”.

Simović je, kako je saopšteno iz MPRR, od predsjednika Opštine i njegovih saradnika informisan i o ohrabrujućem početku turističke sezone i najavama još bolje u narednim mjesecima.

“Konstatovali smo da takvu sezonu moramo spremno dočekati u svim segmentima odgovornosti koja proizilazi sa nivoa lokalne uprave i preduzeća. Ne možemo baš da razumijemo da opština Bar u ovom trenutku ima određenih problema sa vodosnabdijevanjem, u uslovima kada Regionalni vodovod, sa svojim izdašnim kapacitetima, to pitanje može da riješi na kvalitetan način”, kazao je Simović.

Srzentić je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo posjetom Simovića sa svojim saradnicima, kao i rezultatima današnjeg sastanka.

“Pokrenuli smo veoma značajne teme za dalji razvoj maslinarstva, pčelarstva i ribarstva. Preuzeli smo određene obaveze koje ćemo u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom i proizvođačima i ribarima, realizovati. Imamo dosta obaveza i mislim da smo spremni da ih ispunimo”, ocijenio je Srzentić.

Bonus video: