Tužilaštvo izviđa koncesije za šume

Državna revizorska institucija je 2014. otkrila da je koncesionarima dozvoljeno da za tri godine ne plate 13 miliona eura dažbina
206 pregleda 1 komentar(a)
šuma, planina, Foto: Arhiva Vijesti
šuma, planina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.06.2017. 05:59h

Specijalno državno tužilaštvo sprovodi izviđajne radnje i prikuplja dokumentaciju koja se odnosi na dodjeljivanje koncesija za korišćenje šumskog bogatstva. Uz to, prikuplja se dokumentacija o zaključenim ugovorima sa koncesionarima sa kojima su sklopljeni ugovori za korišćenje koncesija za mineralne sirovine.

To je saopštio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u odgovoru poslaniku SNP-a Aleksandru Damjanoviću koji je tražio informacije o realizaciji skupštinskih zaključaka povodom kontrolnog saslušanja u vezi sa sprovođenjem koncesione politke. To saslušanje je uslijedilo nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) ukazala u svojim izvještajima o milionskim štetama koje su nanijete državnom budžetu prilikom eksploatacije prirodnih bogatstava.

Stanković je objasnio da je u Specijalnom tuzilaštvu formiran predmet na osnovu izvještaja o reviziji DRI, a koji se odnosi na prihode budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava i izvještaja DRI o reviziji ugovora o koncesijama.

DRI je u junu 2014. godine objavio da je koncesionarima koji ekspolatišu šumsko bogatstvo država dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove po osnovu neplaćenih koncesionih naknada. Državna kasa na kraju 2011. godine ostala je uskraćena za 3,2 miliona eura, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju 2013. godine za 5,1 milion.

Među 42 dužnika koji su eksploatisali šume bili su, prema izvještaju vrhovne revizije, Vektra Jakić u stečaju, Korporacija Jakić, Gornji Ibar Rožaje, Mi-Rai grupa, Wood Žabljak, Alpet Gusinje, Brezna Plužine, Karapidis, Veraki komerc Podgorica , Fagus elementi Berane, Grandex kompani Berane, Šumarsko preduzeće Podgorica , Rez Rožaje, Drvoprom Plav, Wood export Rožaje...

"Naplatu koncesione naknade vrši Poreska uprava. Ali, praćenje naplate je obavezno da radi i Uprava za šume kao potpisnik svih ugovora o koncesijama, koja nije sa dužnom pažnjom vodila računa o obavezama koncesionara i nije preduzimala potrebne i pravovremene mjere za zaštitu javnog interesa”, istakla je DRI u izvještaju.

Revizija je pokazala da koncesionari krše ugovore jer svu prosječnu drvnu masu ne prerađuju, već je izvoze kao sirovinu.

Uvrđeno je da Uprava za šume nije poštovala proceduru i da je bez jasnih obrazloženja, mijenjala i dopunjavala ugovore izmjenama i dopunama njihovih priloga. Utvrđeno je da su 2012. godine davane nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju nagomilane gubitke i dugove prema državi.

"Revizorski izvještaj se odnosi na sve koncesije za korišćenje prirodnih bogatstava i to naknade za korišćenje mineralnih sirovina, iz nadležnosti Ministarstva ekonomije, koncesije za šume iz nadležnosti Uprave za šume, odnosno Ministarstva poljoprivrede, kao i drugih prirodnih bogatstava u vlasništu države. U ovom predmetu, a u vezi sa koncesijama nad šumama, sprovođene su izviđajne radnje i prikuplja se dokumentacija od strane Specijalnog policijskog tima po nalogu Specijalng državnog tužilaštva”, objasnio je Stanković.

I koncesije za rude sporne

Revizija je pokazala da Ministarstvo ekonomije ne vodi evidenciju potraživanja po osnovu koncesija za mineralne sirovine. Stanković u dopisu Damjanoviću navodi da se prikuplja i dokumentacija o zaključenim koncesijama za korišćenje mineralnih sirovina.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu je u toku postupak istrage protiv 18 fizičkih i 2 pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno više krivičnih djela, između ostalog i krivična djela zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 Krivičnog zakonika izvršenog na organizovan način u vezi sa davanjem koncesije pravnom licu “Boksiti” Cetinje i vršenja koncesione djelatnosti od ovog lica”, naveo je Stanković.

Državni revizor nije tokom revizije dobio na uvid dokumenta kojima se potvrđuje da je Ministarstvo poljoprivrede vršilo redovan i efikasan nadzor i kontrolu rada Uprave za šume. Preporučeno je da Vlada donese propise kojima će destimulisati izvoz drvne mase u vidu trupaca, rezane građe i ogrijevnog drveta, što je tek nedavno urađeno.

Bonus video: