Dužnici da uplate 10 odsto duga i izbjegnu prinudne mjere

Nakon što uplate 10 odsto, mogu u mjesečnim ratama da izmire ostatak osnovnog poreskog duga
64 pregleda 1 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.06.2017. 08:25h

Poreska uprava pozvala je juče poreske obveznike, kojima je odobren reprogram poreskog duga, da najkasnije do 14. jula uplate jednokratnu ratu od deset odsto osnovnog poreskog duga.

Iz Poreske uprave, na čijem je čelu Miomir M. Mugoša, podsjećaju da obaveza uplate jednokratne rate dospijeva u roku od 90 dana od donošenja rješenja o odobrenom reprogramu.

“Imajući u vidu da je najveći broj rješenja donijet u periodu od 10. do 14. aprila 2017. godine, to su poreski obveznici dužni izvršiti jednokratnu uplatu najkasnije do 14. jula 2017. godine, nakon čega će im biti omogućeno da u mjesečnim ratama izmire ostatak osnovnog poreskog duga, te da po izimirenju osnovnog poreskog duga budu oslobođeni kamata”, navedeno je u saopštenju PU.

Poreska uprava, kako se dodaje, očekuje da će poreski obveznici ispoštovati ovu zakonsku obavezu, posebno imajući u vidu činjenicu da je rok od 90 dana omogućavao dovoljno vremena da konsoliduju finansije i obezbijede novac za ovu namjenu.

“U skladu sa odredbama Zakona o reprogramu poreskog potraživanja, u narednom periodu rješenja o reprogramu ukidaće se kod svih poreskih obveznika koji, između ostalog, ne budu blagovremeno izvršili jednokratnu uplatu, a mjere prinudne naplate preduzimaće se u svim takvim situacijama”, upozorili su iz PU.

Posebnim zakonom koji je Skupština usvojila krajem prošle godine poreskim dužnicima je omogućeno da obaveze prema državi izmire u periodu od pet godina uz povlasticu da im se otpišu kamate i da deset odsto duga uplate odmah čim im se odobri reprogram.

Ukupno su evidentirana 6.492 zahtjeva za reprogram duga od ukupno 195.530.341 eura.

Zahtjev za reprogram poreskog duga podnijela su i 133 obveznika sa crne liste, sa ukupnim iznosom duga od 104.018.191 euro.

Bonus video: