"Konferencija za novinare Demokrata zatekla nas je na terenu sa proizvođačima, otkupljivačima i izvoznicima"

“U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja nas raduje kada se otvori tema poljoprivrede na javnoj sceni. Sigurni smo da isti osjećaj dijele i vrijedni poljoprivredni proizvođači i prerađivači"
4 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.06.2017. 18:07h

Konferencija za novinare Demokratske Crne Gore zatekla je predstavnike Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na terenu sa proizvođačima, otkupljivačima i izvoznicima, a odgovorni, svakodnevni i planski rad daje rezultate, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Na današnjoj konferenciji Demokratske Crne Gore ocijenjeno je da su osmišljeni monopol na tržištu uvozničkog lobija i nedovoljna zaštita države doveli poljoprivrednog proizvođača u izuzetno težak položaj i da takvo stanje traje godinama.

“U Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja nas raduje kada se otvori tema poljoprivrede na javnoj sceni. Sigurni smo da isti osjećaj dijele i vrijedni poljoprivredni proizvođači i prerađivači. Ovoga puta su teme plasmana, uvoza, izvoza, stopa PDV-a… otvorile Demokrate. Iznijeli su, po svom običaju, kritike svega i svačega i to ilustrovali proizvoljnim i netačnim podacima, takođe po svom običaju”, kaže se u reagovanju Ministarstva na čijem je čelu Milutin Simović.

Konferencija je odgovorne u Ministarstvu, kako su saopštili, zatekla na terenu sa proizvođačima, otkupljivačima i izvoznicima.

“Zatekla nas je u dnevnom praćenju, planiranju i realizaciji plasmana, otkupa i izvoza plodova rada vrijednih poljoprivrednika. Sa ponosom i zadovoljstvom želimo da saopštimo crnogorskoj javnosti da taj odgovorni, svakodnevni i planski rad daje rezultate. Samo na jučerašnji dan, na naše tržište plasirano je 150 tona domaće lubenice, a do juče je izvezeno 100 tona i to po prosječnoj veleprodajnoj cijeni oko 25 centi”, kaže se u saopštenju.

Veleprodajna cijena pipuna, dodaje se, kretala se oko 40 centi, a povoljna je situacija sa cijenama paradajza i krastavaca. “Proizvođači ne kriju zadovoljstvo stanjem na tržištu i to nam daje dodatni podstrek da istrajemo u naporima da u okviru svih mjera predviđenih Agrobudžetom budemo svakodnevna podrška u njihovom radu”.

“Zbog toga, ne bavimo se i nećemo se baviti konferencijama u pres centrima, već ćemo i dalje biti na terenu sa proizvođačima, ali ne kao Demokrate koje ih bezuspješno obilaze i pozivaju na bunu, kao što smo to mogli čuti ovih dana od samih proizvođača”, navode iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, posljednjih sedmica, takođe u dnevnoj intenzivnoj komunikaciji sa privrednicima, Vlada se bavila i analizama uticaja pojedinih mjera fiskalne strategije i njihovim mogućim podešavanjima.

“Između ostalog fokus je bio na analizi mogućih proširenja liste osnovnih životnih namirnica koje bi bile obuhvaćene nižom stopom PDV-a. Izgleda da su Demokrate načule nešto i o tome, jer su sva sredstva informisanja prenijela informacije o tim razgovorima. Nažalost izgleda da im je jedino ostalo da se na subotnjoj pres konferenciji sjete i jaja”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: