Camaj: Ukoliko se poljoprivrednik pobuni, Ministarstvo naloži otkup viška proizvoda od lanaca supermarketa

„Imamo jednu tužnu realnost da danas od poljoprivrede, kao jedne od ključnih grana razvoja naše privrede, poljoprivredni proizvođač od svog mukotrpnog rada teško živi“, rekao je Camaj na konferenciji za novinare
112 pregleda 2 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, pres, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, pres, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 24.06.2017. 13:40h

Osmišljeni monopol na tržištu uvozničkog lobija i nedovoljna zaštita države dovela je poljoprivrednog proizvođača u izuzetno težak položaj i takvo stanje traje godinama, saopštio je predsjednik Demokratskog savjeta Demokratske Crne Gore, Štjefan Camaj.

On je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, kazao da poljoprivredna proizvodnja predstavlja 'lutriju', jer proizvođač više nije siguran da li uopšte može da proda svoj proizvod, pa makar po bilo kojoj cijeni, kako bi samo vratio ono što je uložio.

„Imamo jednu tužnu realnost da danas od poljoprivrede, kao jedne od ključnih grana razvoja naše privrede, poljoprivredni proizvođač od svog mukotrpnog rada teško živi“, rekao je Camaj na konferenciji za novinare.

On je kazao da resorno Ministarstvo ne čini ništa po tom pitanju.

„Ukoliko se neko od poljoprivrednika i odvaži da se pobuni protiv ovakvog stanja, Ministarstvo naloži otkup viška proizvoda od lanaca supermarketa po niskim i poniznim cijenama, pa se na taj način uguši taj 'plamičak nezadovoljstva'“, naveo je Camaj.

On je pozvao resorno Ministarstvo da se tim problemom konačno ozbiljno pozabavi i da počne da radi u korist poljoprivrednih proizvođača, a ne na njihovu štetu.

Poslanik Demokrata Dženan Kolić naveo je da, pored povećane konkurencije na domaćem tržištu jaja, domaća proizvodnja jedva da snabdjeva polovinu potreba crnogorskog stanovništva.

Kolić je podsjetio da je u Crnoj Gori, izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) uvedena niža stopa od sedam odsto na mlijeko, hljeb, mast, ulje i šećer.

„U Demokratskoj Crnoj Gori mišljenja smo da bi ovaj spisak osnovnih ljudskih namirnica trebalo proširiti i na jaja, i da bi i njih trebalo obračunavati po nižoj tarifi. Da je sreće ovo bi do sad već bilo učinjeno“, smatra Kolić.

Potpredsjednik Mladih demokrata, Luka Krstović kazao je da planiranje proizvodnje ne prati i planiranje otkupa i plasmana onog što se proizvede.

„Nakon problema sa plasmanom krompira, paprike, zelene salate, nagovještava se i problem plasmana lubenice koja je ekonomski jedna od najznačajnijih kultura u periodu juna i jula. Berba je već počela iz rane proizvodnje u niskim tunelima i na njivama se nalazi preko 20 hiljada tona lubenice koja čeka svog kupca“, precizirao je Krstović.

Prema njegovim riječima, to je količina koju ne može apsorbovati domaće tržište, te se moraju tražiti mogućnosti za plasman na ino područja.

„Saradnjom se moraju pronaći mehanizmi plasmana, kako bi proizvođač zaradio i bio u mogućnosti da zasnuje sadnju i naredne godine, trgovci da ostvare primjerenu stopu profita za ovu kulturu, a država bude zaštićena od dodatnih izdataka ukoliko dođe do blokade tržišta kada će sama država biti označena kao krivac za nepovoljan scenario“, saopštio je Krstović.

Bonus video: