Dani Njemačke u Podgorici - pivo i perece za jačanje odnosa

Njemačka je sedmu godinu uzastopno na drugom mjestu u Evropi kao omiljena destinacija za turiste, odmah nakon Španije
235 pregleda 6 komentar(a)
Njemačka DZT, Foto: DZT
Njemačka DZT, Foto: DZT
Ažurirano: 21.06.2017. 18:45h

U Podgorici će 23. i 24 juna biti održana manifestacija Dani Njemačke, čiji je cilj jačanje dobrih njemačko-crnogorskih odnosa, rekla je PR menadžer Regionalne kancelarije Njemačke turističke zajednice (DZT) Tijana Đuričić.

Ona je za “Vijesti” kazala da će se na info-štandovima predstaviti Njemački kulturni centar (Goethe Institut), DZT, Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD), Humboltovo društvo, Savezna uprava za školstvo u inostranstvu (ZfA), Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Turistička organizacija Podgorice i Ambasada Njemačke.

“Dani Njemačke u Podgorici namijenjeni su mladim i odraslima, tj. ne odnose se na određene ciljne grupe - svako ko je zainteresovan za dobru muziku, hladno njemačko pivo i hrskave perece , srdačno je dobrodošao”, poručila je Đuričić.

Manifestacija se održava u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta. U pitanju je zajednički projekat Ambasade Njemačke i Glavnog grada - Sekretarijata za kulturu i sport.

"Bogat kulturno-umjetnički program biće upotpunjen, između ostalog, performansom umjetničke grafiti-grupe Tape That iz Berlina, kao i nastupima elektro-pop muzičara Dyko i jazz-kvinteta Dusko Goykovich iz Minhena", saopštila je Đuričić.

Ona je najavila da će u subotu njemački ambasador Hans Ginter Matern uručiti gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću skulpturu Buddy mede, koju su oslikali crnogorski učenici i studenti, kao simbol njemačko-crnogorskog prijateljstva.

Đuričić je navela da je Njemačka u 2016. zadržala jaku konkurentsku poziciju među evropskim turističkim destinacijama, odnosno sedmu godinu uzastopno je na drugom mjestu u Evropi kao omiljena destinacija za turiste, odmah nakon Španije, a ispred Francuske.

"Prema posljednjim izveštajima World Travel Monitor-a i IPK International instituta za istraživanje tržišta Njemačka sa 53,7 miliona putovanja iz Evrope (tri odsto više u odnosu na prethodnu godinu) zauzima drugo mjesto među najpopularnijim destinacijama Evropljana", navela je Đuričić.

Dodaje da receptivni turizam u Njemačkoj nezaustavljivo raste - u 2016. godini prvi put je registrovano više od 80 miliona noćenja stranih turista.

"To je sedmi rekordni rezultat zaredom. Savezni zavod za statistiku zabilježio je od januara do decembra ukupno 80,8 miliona noćenja gostiju iz inostransva u smještajnim objektima s minimalno deset kreveta, što je rast od 1,1 miliona u odnosu na prethodnu godinu", kazala je Đuričić.

Navodi da sa udjelom od 55 odsto svih putovanja iz Evrope prema Njemačkoj godišnji odmori predstavljaju najjači tržišni segment.

"Broj godišnjih odmora je u 2016. porastao je na 29,6 miliona, tj. za tri odsto u odnosu na prethodnu godinu. Njemačka je kada su gradske ture u pitanju destinacija broj jedan među Evropljanima. 12,1 milion posjeta gradovima pokazuju snažan rast od 25 odsto u 2016. godini”, kazala je Đuričić.

Dodaje da je Njemačka uspjela da održi prošlogodišnji obim poslovnih putovanja i sa ostvarenih 12,8 miliona od ukupno 60,5 miliona putovanja zauzima vodeću poziciju u Evropi.

"Kada su u pitanju kongresi i konferencije u Njemačkoj, u 2016. je ostvareno čak 250.000 putovanja, što predstavlja rast od 7 odsto. Evropljani su u 2016. godini za prevoz, smještaj, prehranu, kupovinu itd. uključujući dolazak, odlazak ili tranzit kroz Njemačku potrošili 31,4 milijarde eura. Na taj način je ekonomska vrijednost receptivnog turizma porasla za dodatnih četiri odsto”, saopštila je Đuričin.

Poručuje da Njemačka kao turistička destinacija i DZT strategijama, taktikama i transparentim višegodišnjim planovima rado pružaju primjer svim institucijama sličnog tipa u svijetu.

Promovišu posebnosti svih pokrajina

Đuričić je navela da je na sajmu turizma u Berlinu (ITB) Njemačka turistička zajednica počela novu kampanju pod motom „Germany Simply Inspiring”.

"DZT do kraja godine putem društvenih medija i svih raspoloživih onlajn kanala visokom frekventnošću širom svijeta promoviše savjete za putovanja, manifestacije u Njemačkoj i turističke posebnosti svih 16 pokrajina. Kampanja je pokrenuta u bliskoj saradnji s regionalnim marketinškim organizacijama kako bi potražnja za odmorima u Njemačkoj dobila dodatni impuls. Raznolikost ponude odgovara rasponu korišćenih medija: film, savjet u vidu Facebook posta, Canvas Ad, kratak članak u mjesečnom biltenu ili jednostavno, samo fotografija na Instagramu. Dodatnu dinamiku kampanja dobija kroz autentičnost motiva: stvarni ljudi i momenti, koji su “jednostavno inspirativni”, kazala je Đuričin.

Bonus video: