CBCG: Preduzeća da dostave podatke o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom

„Zakonom o CBCG propisane su novčane kazne za slučajeve nedostavljanja propisanih podataka u iznosu do 10 hiljada eura i napominjemo da njihovo plaćanje ne oslobađa tog subjekta ispunjenja zakonske obaveze da dostavi potrebne podatke“, rekli su iz CBCG
379 pregleda 0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.06.2017. 11:36h

Centralna banka (CBCG) apelovala je na preduzeća koja nijesu dostavila podatke o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom kako je predviđeno, da to učine u najkraćem roku.

CBCG će, u suprotnom, biti prinuđena da protiv onih koje se ne odazovu apelu i ispune zakonske obaveze, podnese nadležnom organu zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka.

„Zakonom o CBCG propisane su novčane kazne za slučajeve nedostavljanja propisanih podataka u iznosu do 10 hiljada eura i napominjemo da njihovo plaćanje ne oslobađa tog subjekta ispunjenja zakonske obaveze da dostavi potrebne podatke“, rekli su iz CBCG.

CBCG je, kao institucija odgovorna za statistiku platnog bilansa, u skladu sa Zakonom o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, donijela odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima.

„Shodno odluci, rezidenti su dužni da CBCG dostavljaju podatke o poslovima direktnih ulaganja, kreditnim poslovima sa inostranstvom i stanju i prometu na računima u inostranstvu“, navodi se u saopštenju CBCG.

Po dobijanju tih podataka, CBCG obavlja njihovo kompiliranje, i to u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike.

„Na ovaj način se utvrđuju stanje stranih direktnih investicija i privatnog spoljnog duga, a ovi statistički podaci se koriste prilikom planiranja i sprovođenja mjera ekonomske politike“, precizirali su iz CBCG.

U skladu sa tom odlukom, rezidenti su bili dužni da do 28. aprila CBCG dostave elektronskim putem, preko internet portala CBCG pod nazivom izvještavanje rezidenata, podatke o poslovima direktnih ulaganja i kreditnim poslovima sa inostranstvom za prošlu godinu.

„Istovremeno, rezidenti su dužni da podatke o stanju i prometu na računima u inostranstvu dostavljaju CBCG mjesečno, najkasnije do desetog u mjesecu za prethodni“, dodaje se u saopštenju.

Spisak preduzeća koja nijesu dostavila potrebne podatke u predviđenim rokovima je u pripremi i uskoro će biti objavljen na sajtu CBCG.

„CBCG je dužna da, u cilju zaštite učesnika istraživanja, a u skladu sa Zakonom o statistici i sistemu zvanične statistike, dostavljene podatke koristi isključivo u statističke svrhe i čuva ih kao službenu tajnu“, dodaje se u saopštenju.

Obrasci za izvještavanje dati su uz odluku o vođenju posebne evidencije o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom i dostavljanju podataka o tim poslovima i mogu se preuzeti sa sajta CBCG na linku http://www.cb-cg.org/index.php?bl=propisi'platni_bilans.

Bonus video: