"DA NE RAZDVAJA NJEGA I LUKŠIĆA"

Konatar: Katnić da ne preskoči Đukanovića, u slučaju "Primorke Bar"

On zaključuje da svako onaj „koji je zloupotrijebio makar i 1 euro novca građana, pa time oštetio državu, mora odgovarati“
51 pregleda 5 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 16.06.2017. 08:54h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da "svi u Crnoj Gori znamo ko je jedini mogao da odobri Vladine garancije od 190 miliona eura privatnim firmama bez pokrića, koje su na kraju platili građani."

"Znaju dobro u tužilaštvu ko je u tom periodu bio premijer, odnosno onaj bez čijeg potpisa od štetnih garancija ne bi bilo ništa, pa ni od 4 miliona eura za „Primorku Bar“, za koje se vodi slučaj u Specijalnom tužilaštvu", ukazao je Konatar.

Konatar je pozvao Specijalno tužilaštvo da "u vezi pljačke države u iznosu od 4 miliona eura pozove, sasluša i utvrdi odgovornost Mila Đukanovića, tadašnjeg predsjednika Vlade“.

„Kako je tada, zajedno sa svojim ministrom finansija Igorem Lukšićem, donosio odluke u vezi „Primorke“ bilo bi u najmanju ruku sumnjivo i „nekorektno“ da ih sada Specijalno tužilaštvo razdvaja. Dakle, kada je Vlada 1. aprila 2010. godine donijela odluku o davanju 4 miliona garancija kompaniji „Melgonija-Primorka“, premijer je bio Milo Đukanović, a ministar finansija Igor Lukšić. U najmanju ruku je predsjednik Vlade morao biti upoznat sa slučajem, a to potvrđuju i sastanci na kojima je Đukanović lično dao odobrenje za davanje državnih garancija u iznosu od 4 miliona eura“, podsjeća Konatar.

On ističe da je dobra vijest to što Specijalno tužilaštvo konačno pokreće slučaj „Primorka Bar“, u kojem je država oštećena za 4 miliona eura, ali i da očekuje da „tužilaštvo ide do kraja, pa i do tadašnjeg predsjednika Vlade koji je davao saglasnost za pomenute garancije, ukoliko je već potpuno jasno da je država - bez pokrića - garantovala za krađu novca svih poreskih obveznika“.

„Ovo je prilika i za Specijalnog državnog tužioca, gospodina Katnića, da pokaže da nije privatni tužilac i da demantuje dosadašnju praksu, da u Crnoj Gori mogu odgovarati svi osim Đukanovića i njemu najlojalnijih ljudi. Ne smije se zaboraviti da osim 4 miliona garancija iz slučaja „Primorka Bar“, ima još preko 180 miliona eura palih garancija za vrijeme mandata gorepomenutih premijera koje su platili građani“, naveo je Konatar.

On zaključuje da svako onaj „koji je zloupotrijebio makar i 1 euro novca građana, pa time oštetio državu, mora odgovarati“.

„Ali moraju odgovarati svi - i nalogodavci, i kreatori, i oni koji su nesavjesnim radom to dopustili, a ne samo izvođači radova. U Crnoj Gori ne smije biti nedodirljivih, a zakon mora važiti jednako za sve“, ocijenio je Konatar.