Opštini Tivat malo vajde od građevinskog buma

Opština Tivat kuburi u naplati nekih od glavnih lokalnih prihoda, prije svega u naplati naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta gdje je od planiranih 2,5 miliona, naplaćeno samo 1,61 milion eura
75 pregleda 1 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.06.2018. 18:07h

Opština Tivat je u 2017. ostvarila ukupne prihode od 17,36 miliona eura, što je 92,6 odsto od ukupno budžetom za prošlu godinu planiranih 18,74 miliona eura u gradskoj kasi, pokazuju podaci iz završnog računa budžeta za 2017.

Lokalnu DPS-SD-HGI administraciju gradonačelnice Snežane Matijević od rebalansa budžeta zbog značajnog podbačaja u ostvarenju prihoda, spasila je samo činjenica da je istovremeno ostvarila još i veći podbačaj u realizaciji planiranih izdataka, pogotovo kapitalnih ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Stoga je tivatskim opštinarima na kraju 2017. ipak preteklo 4,5 miliona eura „viška prihoda nad rashodima“ a koje su oni prebacili u budžet za ovu godinu.

Na tekuće rashode lani je utrošeno 4,76 miliona, na transfere 1,78 miliona, otplatu duga nešto više od pola miliona, dok su kapuitalni izdaci iznosili 5,49 miliona eura. Kada se detaljnije pogledaju stavke iz završnog računa vidi se da stanje sa tivatskim javnim finansijama uopšte nije ružičasto i da Opština kuburi u naplati nekih od glavnih lokalnih prihoda. To se prije svega odnosi na naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta gdje je od planiranih 2,5 miliona, naplaćeno samo 1,61 milion eura iako je Tivat lani praktično ušao u novi građevinski bum i na sve strane grade se novi stambeni i turistički objekti.

Da nešto debelo nije u redu sa naplatom komunalija od strane lokalne DPS-SD-HGI vlasti, pokazuje i podatak da je Opština lani prihodovala čak 2,7 puta veći iznos novca od planiranog na ime naknade za investicije na izgradnji objekata na teritoriji Crnogorskog primorja. Tu naknadu investitori novih objekata na primorju plaćaju kao taksu za izgradnju Regionalnog vodovoda i to u iznosu od jedan posto procijenjenje vrijendosti svoje investicije, a ona se kasnije u omjeru 80:20 odsto dijeli između Regionalnog vodovoda i Opštine na čijoj se teritoriji gradi dotični objekat. Imajući u vidu da je Opština lani od svoje petine te takse ubrala ukupno 219.290 eura, značajno više od planiranih 80.000, ispada da je prošle godine u Tivtu počela gradnja objekata ukupne vrijednosti čak 109.645.000 eura.

Stoga podatak o ostvarenom jako niskom prihodu od komunalija od samo 1,6 miliona eura djeluje još izraženije i ukazuje da Opština u tom dijelu zaista ime veliki problem, čak i bez izuzetno kontroverzne priče koja već mjesecima potresa lokalnu upravu o namjeri DPS da grad Porto Montenegru oprosti 5,6 mliona eura svojih potraživanja na ime komunalija od tog strateškog investitora.

Zakinula ih i država?

Opština je lani ostvarila i skoro 12 odsto manji prihod od očekivanog na ime poreza na dohodak fizilkih lica koji joj ustupa Vlada, a što dodatno potvrđuje osnovanost ranijih navoda opozicije, ali i revizora koji su pregledali lokalni budžet, da Opština nema načina da utvrdi da li joj država pravilno obračunava i prenosi prihode od poreza na zarade zaposlenih u Tivtu. Na rashodovnoj strani najviše je podbacilo ostvarenje kapitalnih izdataka koji su realizovani sa samo 51,2 odsto od planiranih nešto više od 10,7 miliona eura.

Taj podatak još upadljivijim čini to da je od ukupno 5.493.437 eura koliko je lani utrošeno za kapitalne izdatke koji bi se prije svega, trebali odnositi na gradnju nedostajuće infrastrukture i javnih objekata, daleko najviše novca - čak 1.523.363 eura, utrošeno za ekspropijaciju privatne imovine od koje je dobar dio građanima izuzet još prije više godina.

Bonus video: