Ostaje Zakon o "švajcarcima"

Ustavni sud odbio inicijativu Hipo Alpe Adria banke, smatra da su krediti diskriminatorski
78 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud, Dragoljub Drašković, Foto: Savo Prelević
Ustavni sud, Dragoljub Drašković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2018. 06:49h

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure ostaje da važi, jer je Ustavni sud juče odbio inicijativu za ocjenu njegove ustavnosti koju su ranije podnijeli vlasnici bivše “Hipo Alpe Adria banke”, danas “Adiko”.

Odluka sudija Ustavnog suda bila je jednoglasna jer su procijenili da su građani korisnici ovih kredita bili diskriminisani, pošto su vraćali kredite pod uslovima drugačijim od ostalih klijenata banke.

Zakon o konverziji usvojen je prije tri godine na predlog opozicionih poslanika, a nakon amandmana DPS-a i uz podršku vladajuće koalicije. Jedan od njih nezavisni posanikAleksandar Damjanović zadovoljan je odlukom.

“Nijesam iznenađen odlukom i ovakvog US. S druge strane očekujem da redovni sudovi u normalnom roku donesu pravosnažnu presudu po tužbi dijela klijenata iste banke za kredite u francima. Već godinu dana Viši sud ne odlučuje o presudi Osnvonog suda koji se ignorantski i bez utemeljenja odnio prema tužbi dijela klijenata bivše Hipo Alpe Adria banke”, rekao je Damjanović.

Osnovni sud u Podgorici je u julu prošle godine odbacio tužbu zaduženih u CHF, zbog “nepostojanja pravnog interesa”. Advokati klijenata podnijeli su žalbu Višem sudu zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski franak vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala HAAB, a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

Hipo Alpe banka je nezadovoljna usvojenim zakonom i ona je nakon njegovog usvajanja najavila da će tužiti državu Crnu Goru i tražiti međunarodnu arbitražu zbog pretrpljene štete.

U međuvremenu oni su pokrenuli i ustavni postupak obaranja zakona, koji je juče riješen na štetu banke.

Bonus video: