Medojević: Vlada je odlučila da rupu u budžetu plati crnogorska sirotinja

"Kada građanin Crne Gore duguje 200 eura za struju njemu se isključuje struja i vrši sudska naplata duga, a kad tajkukni duguju preko 500 miliona eura, njima se dugovi opraštaju", kazao je Medojević
89 pregleda 4 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Nebojša Medojević, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 07.06.2017. 15:24h

Mjere štednje Vlade Crne Gore po diktatu MMF znače da će troškove pogrešne politike Vlade koja zastupa interese domaćeg i stranog kapitala, platiti građani Crne Gore, saopštio je danas Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i član Predsjendištva Demokratskog fronta (DF).

Ministar finansija Darko Radunović kazao je danas da će nove mjere štednje pogoditi sve građane u "najblažem obliku" i da situacija nije idelna, ali da je cilj da se ima održiv budžet.

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV –a od sedam ostati nepromijenjena.

"Ove mjere Vlade znače smanjenje zarada, penzija, socijlane pomoći, a povećanje cijene osnovnih životnih namirnica, struje, vode, komunalinih usluga. Vlada je suočena sa rupom u budžetu odlučila da tu rupu plati crnogorska sirotinja kroz poskupljenja roba i usluga. Vlada štiti interese stranih povjerilaca kod kojih se zadužila da bi plaćala troškove ogromne parazitske administracije koja je rasla zbog partijskog zapošljavanja simpatizera i glasača DPS i njihovih satelita. DF je upozoravao na pogubnost sulude odluke da se patrljak auto puta plati 1,1 milijaradu eura, dva puta skuplje nego što stvarno vrijedi, da bi se ugradila korupcionaška elita iz režima u iznosu od najmanje 500 miliona eura i oprale pare od šverca preko domaćih tajkunskih firmi iza kojih stoje državni šverceri cigareta, droge i oružja", istakao je Medojević.

On je dodao da umejsto da se uvede progresivna stopa poreza i dodatno oprezuje kako je kazao lopovska tajkunska elita, zaplijeni imovina lopova iz režima u zemlji i insotranstvu, Vlada dopušta da dugovi tajkuna zastarjevaju i nestaju u namještenim stečajnim postupcima, da se brišu iz bilansa banaka, a donosi odluke da se rupe u budžetu pune preko leđa crnogorske sirotinje.

"Kada građanin Crne Gore duguje 200 eura za struju njemu se isključuje struja i vrši sudska naplata duga, a kad tajkukni duguju preko 500 miliona eura, njima se dugovi opraštaju. Politika ove Vlade je da se dugovi tajkuna, prevale na teret običnih građana, i da crnogorska sirotinja finansira njihove pljačke. DF je stalno upozoravao da će Vlada DPS uvesti zemlju u bankrot i da će doćoi do povećanja poreza, poskupljenja, i smanjenja zarada i životnog standarda stanovništa", rekao je Medojević.

Po njegovim riječima, ove mjere će direktno prouzrokovati ili smanjenje plata u privatnom sektoru ili otpuštanja radnika.

"I do sada je nivo sive ekonomije bio najveći u našoj najvažnijoj privrednoj grani, turizmu i dostizao je 30%. Ove mjere Vlade će dodatno povećati sivu ekonomiju u turizmu i pratećim granama. Povećanje akciza na cigarete će dodatno povećati crno tržiste cigareta koje je već sada od 40-50% i gdje država godišnje gubi i do 40 miliona eura prihoda. Sada će poreska evazija po ovoj liniji biti još veća. Poskupljenja goriva, cigareta, struje, komunalija, i ostalih roba i usluga će mnoge crnogorske porodice dovesti u zonu ekstremnog siromaštva, koje će dodatno eskalirati povećanjem nezaposlenosti zbog otpuštanja radnika u privatnom sektoru", objasnio je Medojević.

On tvrdi da je sunovrat i krah crnogorskih javnih finaisja, bankrot, dužničko ropstvo neminovna posljedica pogrešnog modela razvoja Crne Gore kao i da je to posljeidca pogrešnih političkih odluka.

Ekonosmki kolaps, siromaštvo i bijeda u Crnoj Gori su politički fenomeni i rješenja treba tražiti u političkoj ravni. Smjena DPS, odbacivanje pogubnog neoliberalnog modela i prelazak na model ekonomskog rasta poznat kao država blagostanja je imperativ. DF je jedina politička struktura u Crnoj Gori koja je u svom Programu 707 mjera precizno identifikovala dijagnozu i uzroke ekonomske krize i ponudila efikasnu terpaiju za oporavak. U ovom prevaziđenom i potrošenom ekonomskom modelu nema dobrih rešenja. Samo se vrtimo u krug i trošimo dragocjeno vrijeme i resurse kojih imamo sve manje", zaključio je Medojević.

Bonus video: