Stečaj sve bliži Bjelasici Radi

“Kompanija bilježi gubitke i postoji velika vjerovatnoća bankrota”
88 pregleda 0 komentar(a)
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.05.2017. 14:27h

U Privrednom sudu juče je okončana rasprava o zahtjevu radnika Bjelasica Rada iz Bijelog Polja da se pokrene stečaj u tom preduzeću. Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija u ovom predmetu Blažo Jovanić odluku bi trebalo da donese tokom naredne sedmice.

Radnici su podnijeli zatjev za pokretanje stečaja zbog neisplaćenih 13 neto plata u ukupnom iznosu od oko 250 hiljada eura i skoro pola miliona eura neuplaćenih doprinosa za osam godina. Predstavnice radnika Ljiljana Raković i

Dragica Joksimović ostale su pri zahtjevu za pokretanje stečaja, dok je direktorica Bjelasica Rade Tamara Lakićević tu odluku ostavila sudu na ocjenu i napomenula da ne postoji stav poslodavca o tome.

Većinski vlasnik bjelopoljske kompanije je Zatvoreni investicioni fond Eurofond koji posjeduje oko 78 odsto akcija ovog preduzeća.

Jovanić čitajući izvode iz izvještaja privremenog stečajnog upravnika Saše Zejaka saopštio je da je dužnik 31. marta ove godine bio u blokadi 346 dana, a da dug iznosi 2,84 miliona eura.

Privremeni stečajni upravnik je analizirao finansijsko stanje Bjelasice Rade i utvrdio da isplata nije bilo 372 dana, da kompanija bilježi gubitke te da postoji velika vjerovatnoća njenog bankrota.

Raković je istakla da su radnicima doprinosi na zarade smanjeni, što je bio slučaj i tokom prvog stečaja i da su zbog toga tražili kontrolu Poreske uprave.

Jovanić je predstavnike radnika obavijestio da se sud iznosom pripadajućih doprinosa na zarade ne može baviti, prije nego što poreska inspekcija obavi kontrolu.

Rješenjem bivšeg Privrednog suda u Bijelom Polju krajem avgusta 2014. godine kompanija je nakon više od šest i po godina prvi put izašla iz stečaja.

Ukupan dug Bjelasica Rade prema povjeriocima iznosio je 4,93 miliona eura, ali su povjerioci na kraju isplaćeni. Stečajni upravnik tada je bio Ognjen Jovović.

Stečaj u ovoj bjelopoljskoj kompaniji prvi put uveden u aprilu 2007. godine na predlog Galeb grupe koja je potraživala 118.000 eura.

Uvođenjem stečaja 65 radnika kompanije je ostalo bez posla, a nakon protesta od većinskog vlasnika su dobili otpremnine od 300 eura po godini staža.

Tokom tog stečajnog postupka kompanija je imala tri dokapitalizacije kojima su vlasnici akcija uplatili nešto više od pet miliona eura. Od tog novca su vraćani dugovi, isplaćene otpremnine i investirano u kompaniju.

Mogućnost stečaja u fabrici najavio je u martu ministar poljoprivrede Milutin Simović, jer fabrika ne radi dugo, izgubila je koncesiju za izvorište mineralne vode i ima dugovanja prema zaposlenima.

Bonus video: