Marković: Nema više zaduživanja za potrošnju

Marković je na konferenciji za novinare u Vili Gorica ponovio da će Vlada, do kraja maja, pripremiti srednjoročnu fiskalnu strategiju i nove mjere koje će obezbijediti održivost javnih finansija
56 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2017. 10:54h

“Prethodnih godina smo trošili više nego što smo zarađivali. Ta praksa mora da se prekine. Nema više zaduživanja za potrošnju, već isključivo za razvoj, što bi trebalo da podstakne našu ekonomiju, da stvori prilike za nova radna mjesta, zapošljavanje mladih ljudi i bržu valorizaciju resursa i prirodnih potencijala“, poručio je premijer Duško Marković nakon razgovora sa potpredsjednikom Svjetske banke (SB) Siril Miler.

Marković je na konferenciji za novinare u Vili Gorica ponovio da će Vlada, do kraja maja, pripremiti srednjoročnu fiskalnu strategiju i nove mjere koje će obezbijediti održivost javnih finansija.

Dodatna finansijska konsolidacija, kako je objasnio, predstavlja jedan od ključnih uslova dobijanja zajma SB za razvojnu politiku, a koji će u krajnjem doprinijeti poboljšanju kreditnog rejtinga i lakše dostupnosti sredstvima na međunarodnom finansijskom tržištu.

“Prve mjere finansijske konsolilidacije dale su rezultate, pokazale su se kredibilnim i održivim. Rezultati tokom četiri mjeseca su ohrabrujući, a rast prihoda je oko šest odsto, a u aprilu devet odsto u odnosu na uporedni period prošle godine. Veoma se uspješno nosimo sa troškovima, odnosno, rasodnom stranom i oni su u ovom periodu manji nego što su planirani. Želimo da kreiraramo nove mjere finansijske konsolidacije i dođemo u situaciju da se na kvalitetniji način suočimo sa izraženim deficitom i visokim javnim dugom”, naveo je Marković i napomenuo je da je plan da se na kraju 2019. eliminišemo budžetski deficit, a da nakon toga javni dug bude imao opadajući trend.

Marković je naveo da je Svjetska banka do sada plasirala u CG više od 453 miliona eura kredita i podrške u oblasti zdravstva, životne sredine, energetske efikasnosti, obrazovanja, poljoprivrede. U ovom trenutku sprovede se projekti vrijedni 107 miliona eura.

"Podrška Svjetske banke je veoma važna za ekonomski rast i razvoj Crne Gore”, istakao je Marković i napomenuo da su ciljevi dalje saradnje do 2020. godine vezani za snaženje makroekonomske i finansijske održivosti i proširivanju pristupa ekonomskim šansama za zapošljavanje.

Galerija

Bonus video: