Sindikalci Port of Adria u nevjerici: Vrhovni sud na strani onih koji krše ugovor

Sindikalci naglašavaju da su odlučni da svoja stečena prava brane svim zakonom dozvoljenim sredstvima
100 pregleda 4 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 17.05.2017. 15:05h

Oba sindikata Port of Adria smatraju da je stav Vrhovnog suda o kolektivnom ugovoru u tom AD odraz “nedovoljnog proučavanja predmeta” i da je protivan Ugovoru Vlade i turskog Global Ports Holdinga o kupoprodaji 62,09 posto akcija kompanije iz 2013.

Iskazujući “nevjericu svih zaposlenih” da najviša sudska institucija verifikuje “odluku poslodavca da se potpisano ne poštuje”, sindikalci u zajedničkom saopštenju navode da je ugovorom o kupoprodaji konstatovana faktička primjenu zatečenih prava iz Kolektivnog ugovora Luke Bar iz 2009, sa ugovorenom obavezom kupca da zatečena prava “obavezno primjenjuje naredne tri godine, posebno u dijelu garantovanih primanja zaposlenih”.

Sindikalci kažu da će od Savjeta za privatizaciju i nadležnog ministarstva tražiti pokretanje postupka raskida Ugovora o kupoprodaji akcija “uz poštovanje ugovorenih penala radi nepoštovanja zatečenih prava zaposlenih na dan kupoprodaje”.

Oni ističu da je ovakav stav Vrhovnog suda zaposlene za 36 mjeseci uskratio za oko 7,2 miliona eura, a kako je Global Ports kupio većinski paket akcija za oko osam miliona, to je, tvrde sindikalci, samo uskraćivanjem zarada kupac ”uštedio kupoprodajnu cijenu i većinski paket akcija kupio za 0.000.000,oo eura”.

"Vrhovni sud je zauzeo pravni stav nakon više pravosnažnih presuda Višeg suda u korist zaposlenih, pa su oni podijeljeni u dvije grupe-one koji su ostvarili pravo i one kojima prijeti opasnost da ne ostvare istovjetna prava ako se primijeni ovaj stav. Osnovano sumnjamo da je ovako Vrhovni sud ukazao na nesavjestan i neprofesionalan odnos Tenderske komisije i Savjeta za privatizaciju, čije ih očigledno nepoznavanje propisa apsolutno ne štiti od zakonske odgovornosti za zaključenje štetnog ugovora", ukazuju čelnici oba sindikata Port of Adria Dobroslav Orlandić i Luka Klisić.

Sindikalci naglašavaju da su odlučni da svoja stečena prava brane svim zakonom dozvoljenim sredstvima, uključujući novu inicijativu prema Vrhovnom sudu, pravo na obustavu rada i pokretanje postupka.

"Od svih međunarodnih sindikate u pomorskoj djelatnosti zatražićemo podršku i pomoć. Ukoliko sud ne uvaži naš zahtjev, podnijećemo krivične prijave protiv Tenderske komisije jer je onda jasno da je napravljen štetan Ugovor po kojem je, pored zaposlenih, oštećena i država za dodatnih oko dva miliona eura poreza i doprinosa, kao i mogućnosti postizanja veće kupoprodajne cijene ako Socijalni program nije mogao biti sastavni dio Ugovora o kupoprodaji akcija. Sve ovo daje osnovanu sumnju za najmanju štetu od preko deset miliona eura", piše u saopštenju sindikalaca Port of Adria.

Bonus video: