Traže stečaj u Radi jer nema 13 plata

Fabrikom godinama upravlja Eurofond. Direktorica Rade kaže da im oduzimaju fabriku jer neko traži "boljeg domaćina"
94 pregleda 1 komentar(a)
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Bjelasica Rada, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.05.2017. 20:05h

Radnici Bjelasice Rade podnijeli su zatjev za pokretanje stečaja u fabrici, o čemu će se Privredni sud izjasniti na ročištu u petak.

Radnici traže stečaj zbog neisplaćenih 13 neto plata u ukupnom iznosu od oko 250 hiljada eura i skoro pola miliona eura neuplaćenih doprinosa za period od osam godina, potvrdila je “Vijestima” direktorica Bjelasica Rade Tamara Lakićević.

Ona smatra da je za fabriku postojalo drugo rješenje “sada već legendarni kredit iz Abu Dabi fonda”.

“No, očigledno nikog ne zanima. Ili zanima, ali po drugačijem modelu”, rekla je Lakićević.

Mogućnost stečaja u fabrici najavio je u martu ministar poljoprivrede Milutin Simović.

“Ta fabrika ne radi dugo vremena, izgubila je koncesiju, odnosno pravo na korišćenje izvorišta mineralne vode u aprilu 2014. godine i ima dugovanja prema zaposlenima”, rekao je Simović 10. marta nakon sjednice Vlade.

On je kazao da je neophodno da vlasnik fabrike, Eurofond, prije svega riješi ta pitanja, jer su sredstva iz Abu Dabi fonda trebalo da budu iskorišćena za razvoj.

Tokom posjete fabrici 22. marta Simović je naveo da je ključno pitanje novog programiranog stečaja kako pripremiti proizvodnju i zaposliti radnike vodeći, računa o povjeriocima, a u ovom slučaju, ključni povjerioci su radnici.

Lakićević je ranije kazala da fabrika nije izgubila pravo na koncesiju, već joj je istekao ugovor.

“Na prethodni tender se nijesmo javili jer nam je bio blokiran račun, ali se nije javio ni niko drugi, jer niko, osim nas, nema uslove za to. Valja napomenuti i da je izvorište na parceli, koja je vlasništvo Eurofonda, pa tako, ukoliko se planira oduzimanje koncesije Radi i davanje 'boljem domaćinu', moraće sa valjda, logično, najprije oduzeti fabrika nekim mehanizmom”, rekla je Lakićević.

Bjelopoljskom kompanijom koja flašira mineralnu vodu godinama većinski sa oko 78 odsto akcija gazduje Zatvoreni investicioni fond Eurofond.

Bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović potpisao je 18. maja prošle godine ugovor o kreditu sa bjelopoljskom firmom vrijedan dva miliona dolara. Državna revizorska institucija (DRI) dva dana prije toga je objavila da Bjelasica Rada duguje državi skoro pola miliona eura po osnovu koncesija. Prema podacima sa posljednje crne liste poreskih obveznika objavljene u februaru, Bjelasica Rada duguje za poreze 1.033.383 eura, a za poreze i doprinose na plate još 1.031.526 eura.

Jovanić za upravnika stavio Zejaka

Stečajni sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je za privremenog stečajnog upravnika u ovom predmetu imenovao Sašu Zejaka.

Rješenjem bivšeg Privrednog suda u Bijelom Polju krajem avgusta 2014. kompanija je nakon više od šest i po godina prvi put izašla iz stečaja. Ukupan dug Bjelasica Rade prema povjeriocima iznosio je 4,93 miliona eura, ali su povjerioci na kraju isplaćeni. Stečajni upravnik tada je bio Ognjen Jovović.

Stečaj u ovoj bjelopoljskoj kompaniji prvi put uveden u aprilu 2007. godine na predlog kompanije Galeb grupa koja je potraživala 118.000 eura.

Uvođenjem stečaja 65 radnika kompanije je ostalo bez posla, a nakon protesta od većinskog vlasnika su dobili otpremnine od 300 eura po godini staža.

Tokom stečaja kompanija je imala tri dokapitalizacije kojima su vlasnici akcija uplatili nešto više od pet miliona eura. Od tog novca su vraćani dugovi, isplaćene otpremnine i investirano u kompaniju.

Bonus video: