Brod Ramform Titan dolazi u CG: Radiće 3D geofizičko snimanje podmorja

Ramform Titan, kako je objašnjeno, neće ući u Luku Bar, već će se nalaziti na sidrištu luke, na udaljenosti od oko jednu milju od obale
1259 pregleda 0 komentar(a)
Ramform Titan, Foto: Uprava za ugljovodonike
Ramform Titan, Foto: Uprava za ugljovodonike
Ažurirano: 05.02.2019. 13:12h

Dolazak broda Ramform Titan, koji bi za potrebe koncesionara, grčke kompanije Energean, u narednih deset dana trebalo da počne 3D geofizičko snimanje crnogorskog podmorja na blokovima 30 i 26, očekuje se sjutra.

„Istraživanje će obavljati norveška kompnija PGS, a dolazak broda Ramform Titan, koji će obavljati 3D snimanje, kao i pratećih brodova Thor Freya i Sanco Sea, očekuje se sjutra“, rekli su iz Uprave za ugljovodonike.

Ramform Titan, kako je objašnjeno, neće ući u Luku Bar, već će se nalaziti na sidrištu luke, na udaljenosti od oko jednu milju od obale.

„Istraživanje će se obavljati na blokovima ukupne površine 338 kilometara kvadratnih, koji se nalaze na prostoru između Bara i Buljarice“, kazali su iz Uprave.

Planirano je da od četvrtka do nedjelje brod Ramform Titan obavlja pripremne aktivnosti za prikupljanje seizmičkih podataka.

„Priprema će obuhvatati spuštanje u vodu 14 strimera dužine po 7,5 kilometara, kao i prateće opreme. Ova oprema je neophodna da bi se dobio reflektovani signal od različitih geoloških slojeva u podmorju“, navodi se u saopštenju.

Nakon toga, kako su dodali, biće obavljena kalibracija i finalno testiranje opreme kao uvod u početak geofizičkog istraživanja.

„Očekuje se da 3D geofizičko snimanje na blokovima 30 i 26 počne u nedjelju i traje osam dana“, kazali su predstavnici Uprave.

Oni su saopštili da će sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa njenih parametara biti sprovedene u skladu sa smjernicama iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu tih aktivnosti, koji je usvojila Agencije za zaštitu prirode i životne sredine.

„Monitoring nultog stanja parametara životne sredine, koji uključuje stanje i kretanje morskih sisara i reptila, kao i istraživanje ribljeg ulova, obavljeno je prije početka istražnih aktivnosti. Ta ista ispitivanja biće sprovedena i naredne godine u isto vrijeme kako bi se rezultati mogli uporediti“, navodi se u saopštenju.

Na brodu Ramform Titan će se nalaziti službenik za kontrolu stanja životne sredine i komunikacije, kako bi se osiguralo poštovanje propisa i uslova definisanih odobrenim Elaboratom.

„Takođe, na brodu za 3D geofizičko snimanje nalaziće se i specijalno obučeni i licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača, kao i operateri koji će realizovati posmatranje putem najsavremenije opreme za pasivni akustički monitoring i opreme za noćno snimanje“, dodaje se u saopštenju.

Tokom perioda prireme za snimanje, kao i tokom dana snimanja, na brodovima će biti prisutna i dva službenika za komunikaciju sa ribarima, kao i predstavici državnih institucija. Seizmičko istraživanje na blokovima 30 i 26 definisano je radnim programom ugovora o koncesiji koji je potpisan u martu 2017. godine sa grčkom kompanijom Energean.

Osim sa koncesionarom Energean, ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika potpisan je i sa koncesionarima Eni i Novatek.

Kompanija Shearwater je, za potrebe tog koncesionara, krajem prošle godine završila 3D geofizičko snimanje na blokovima pet, šest, devet i deset, a prvi podaci trebalo bi da budu dostupni tokom trećeg kvartala.

Bonus video: