"Dakićevci" protestovali ispred Ustavnog suda: Imamo Vladu protiv sebe

"Zahtijevamo da Ustavni sud stane u odbranu Ustava i ne dozvoli da selektivna pravda bude rezervisana samo za pet naših kolega, sretnih dobitnika izvučenih iz šešira", saopštio je Milan Vukčević, predstavnik radnika
131 pregleda 1 komentar(a)
Dakićevci, protest, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, protest, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.05.2018. 11:08h

Ustavnim žalbama trojice zastupnika bivših radnika "Radoja Dakića", koje su spojene u jedan predmet, obuhvaćeno je samo 600 od ukupno 1800 radnika. Zato pozivamo bivše radnike da do iduće srijede svojim potpisima podrže ustavnu žalbu, poručio je jutros Milan Vukčević, predstavnik radnika na protesnom skupu "dakićevaca" pred vratima Ustavnog suda Crne Gore.

On je istakao da su shvatili, nakon mišljenja premijera Duška Markovića, upućenom Ustavnog sudu vezano za inicijativu "dakićevaca" za ocjenju člana 55 Zakona o stečaju, "da imaju zvaničnu Vladu protiv sebe", zbog čega zahtijevaju "da sud ubrza postupak i donošenje konačne odluke o žalbama".

"Zahtijevamo da Ustavni sud stane u odbranu Ustava i ne dozvoli da selektivna pravda bude rezervisana samo za pet naših kolega, sretnih dobitnika izvučenih iz šešira", saopštio je Vukčević.

"Dakićevci" prema pravosnažnim presudama potražuju, zbog neisplaćenih 77 mjesečnih zarada (i pripadajućih kamata), više od 60 miliona eura. U skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, koji je potvrdio njihova zakinuta prava isplaćeno je svega pet bivših radnika. Na isplatu potraživanja čekaju već 12 godina.

"Vi znate da je samo jedan advokat dobio 820 hiljada eura, a njgovi klijenti ni dinara. To je neko omogućio. Tražimo da ovo bude na vrhu prioriteta Ustavnog suda. Juče su kompaniji A2A isplatili 68,9 miliona eura, a sa toliko novca su mogli da riješe problem ljudi", dodao je Vukčević.

On je napomenuo da nematerijalnu štetu u iznosu od po 2.000 eura, u skladu sa odlukom Evropskog suda, ne mogu ostvariti nasljednici njihovih preminulih kolega.

Tokom protekle decenije, koliko čekaju na isplatu novca i realizaciju pravosnažne presude, preminulo je oko 500 bivših radnika.

Bonus video: