Dakićevci došli pred Vladu sa šest čitulja

“Spisak povjerilaca je postao bilježnica smrti za više od 500 naših kolega, od kojih je devet izvršilo samoubistvo”
0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.05.2017. 09:04h

Bivši radnici „Radoja Dakića“, koji više od deceniju prema presudama čekaju isplatu više od 50 miliona eura, došli su juče ispred Vlade sa čituljama šest kolega, preminulih u posljednje tri sedmice.

Oni su preminulima odali počast sa šest minuta ćutanja.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca “Dakića” Milan Vukčević kazao je da površina ispred zgrade Vlade nije više ulica, već je postala mjesto gdje se odaje počast preminulim radnicima „Radoje Dakića“ već osam i po godina.

„Ni mi više nijesmo odbor povjerilaca već odbor za minute ćutanja. Dok žrtve tranzicije, kako nas je definisala Vlada prilikom isplate otpremnina u januaru 2006. čekaju zadovoljenje pravde spisak povjerilaca je postao bilježnica smrti za više od 500 naših kolega, od kojih je devet izvršilo samoubistvo. Nijesu to N.N. lica ni brojevi, ni teritorija, nego ljudi sa konkretnim imenom i prezimenom“, kazao je Vukčević.

Dugotrajna radnička agonija, kako je istakao, znači da sistem ne postoji, pa i njihovo nezadovoljstvo ne može biti uporeno protiv sistema kojeg nema.

„Novac se može nadomjestiti ali patnja, traume, duševni bolovi i izgubljeni ljudski životi ne. Plate čekamo 20 godina“, dodao je Vukčević.

Podsjetio je da su njihovi protesti obilježili dva i po mandata Vlade pred kojom su naišli „na ljudsko i institucionalno nerazumijevanje“.

„Samo bezdušan čovjek koji radi u Vladi može da ne osjeća sramotu na ovako ponašanje izvršne vlasti i ovakvo otuđenje od građana. Bivši radnici 'Dakića' su danas najsiromašniji i najugroženiji u Crnoj Gori sa najnižom starosnom penzijom od 140 eura za 40 godina staža. Jednu trećina života su uskraćeni za plate, a većina više od deceniju primaju minimalne penzije, jer im nijesu isplaćene plate i pripadajući doprinosi Fondu PIO“, zaključio je Vukčević.

Bonus video: