Simović kazao da ranije nije došao u fabriku jer ga vlasnik Duško Knežević nije zvao

Problemi u kompaniji traju godinama, a tek sada su iz vlasti počele kritike na račun Kneževića
7828 pregleda 14 komentar(a)
Simović u obilasku fabrike, Foto: Vlada Crne Gore
Simović u obilasku fabrike, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.02.2019. 16:34h

Vlada će pokušati da u fabrici vode „Lipovo“, vlasništvu grupe Duška Kneževića, koja je u stečaju od prošle godine, ponovo pokrene proizvodnja.

To je, nakon razgovora sa predstavnicima te fabrike i stečajnim upravnikom Draganom Milićem obećao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović.

Odgovarajući na pitanje „Vijesti“ zbog čega s radnicima, koji tri godine ne primaju zarade, a duplo duže im nijesu uplaćeni doprinosi, nije razgovarao ranije, Simović je kazao da „ga domaćin, to jest, vlasnik nije zvao“.

„Nije bilo poziva da se obiđe ova fabrika, a kao što znate u Crnoj Gori postoji dobar običaj, da se u nečiju kuću ne dolazi bez poziva domaćina, vlasnika. Ova fabrika imala je donedavno vlasnika koji se očigledno pokazao kao veoma loš domaćin i tome danas zajedno svjedočimo. Utekao i ostavio firmu, i ne samo ovu, ostavio dugove prema radnicima, i ne samo prema ovim radnicima, ostavio dugove prema državi“, kazao je Simović.

Problemi u ovoj kompaniji traju godinama, a tek sada su iz vlasti počele kritike na račun Kneževića.

Simović je naveo da je Knežević neposredno prije uvođenja stečaja sve što vrijedi u fabrici prenio na Atlas banku, „pa je stečajna masa sada svega devet vozila“.

To je, ocijenio je Simović, „prepoznatljiv manir vlasnika fabrike“.

„Moramo preduzeti hitno određene pravne radnje da se u jednom brzom postupku ta imovina vrati gdje treba da bude. Treba da bude vlasništvo fabrike, pa ćemo vidjeti kako na bazi te stečajne mase da namirimo obaveze prema povjeriocima. Ključni povjerioci su država i radnici“, naveo je ministar.

Simović je razgovarao i sa predstavnicima Klaseterske inicijative i Udruženja proizvođača lisnatog sira, koji okončavaju proces „brendiranja“ tog mlječnog proizvoda. To će biti šesti crnogorski proizvod zaštićen oznakom porijekla.

Ministar je obećao podršku kolašinskoj lokalnoj upravi kad je riječ o održavanju seoske putne infrastrukture, ali i podršku poljoprivrednicima.

Takođe, razgovarao je i sa predstavnicima područne jedinice Uprave za šume, a kako je kazao, za to je imao „dodatni razlog“.

Simović nije obišao radnike "Impregnacije drveta", firme biznismena Dragana Brkovića, koji je takođe firmu odveo u stečaj, uzeo imovinu a radnicima i državi ostao dužan.

Država će odbiti reorganizaciju o kojoj odlučuje sud

Simović je rekao da je preliminarni stav države da ne prihvati plan reorganizacije koji je ponudio Knežević, „jer je to gubljenje vremena“.

Nije objasnio kako je to "preliminarni stav države" kada o tome treba da odluči sudska vlast.

„Ne vjerujemo u ponuđeni program reorganizacije od vlasnika koji se ponašao na ovakav način, nego da vidimo da to bude prodaja imovine kroz mogućnost nalaženja potencijalnnog partnera da pokrene ovdje proizvodnju. To je naš cilj i to želim da podijelim danas sa radnicima. Da li ćemo uspjeti zavisi od svih nas zajedno“, poručio je Simović.

Odgovorajući na pitanje novinara da li je država zakasnila sa svim tim aktivnostima, kada je riječ o fabrici „Lipovo“ potpredsjednik Vlade je kazao da se morala poštovati dinamika određenih procedura.

Bonus video: