Stijepović daje šansu Duvanskom

"S obzirom na kašnjenje investitora po svim ugovornim obavezama, odbornici treba da znaju razloge", kaže Vojinović
131 pregleda 1 komentar(a)
Milutin Simović, Novi duvanski, Foto: Zoran Đurić
Milutin Simović, Novi duvanski, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.05.2017. 15:39h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović predložio je Skupštini da na sjednici 9. maja, odbije predlog o poništenju davanja saglasnosti na ugovor o dokapitalizaciji privrednog društva ”Novi duvanski kombinat” i ugovor o upravljanju tim privrednim društvom.

Inicijativu za poništenje davanja saglasnosti i ugovora podnijeli su odbornici SDP-a u Glavnom gradu, a podršku su dobili i od odbornika opozicije.

Stijepović u obrazloženju navodi da je tačno da investitor BMJ Industries trenutno kasni sa ispunjavanjem obaveza iz investicionog programa, ali da je “činjenica da su u remont mašina i na izgradnji nove zgrade u Agroindustrijskoj zoni uložena višemilionska sredstva”.

Investitor je, kako navodi Stijepović, izmirio obaveze prema radnicima, uzgajivačima duvana, izvođačima radova, EPCG i druge dospjele obaveze, “što upućuje na njegovu opredijeljenost da ovaj projekat realizuje na planirani i ugovoreni način”.

"Mišljenja sam da bi realizacija navedenog projekta imala višestruke pozitivne efekte na razvoj duvanske industrije u našoj državi, kao i na primarnu proizvodnju duvana, prerađivačke potencijale privrede i jačanje njenih izvoznih kapaciteta”, naveo je Stijepović.

On je ocijenio da u ovom trenutku nije svrsishodno da Skupština Glavnog grada jednostrano raskida ugovore, već da bi trebalo sačekati određeni vremenski period, kako bi se uz adekvatan monitoring, ispratili radovi na završetku objekta, instalaciji opreme i novoizgrađeni objekat priveo namjeni.

Na Stijepovićev predlog, Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 5. februara 2016. po hitnom postupku dala saglasnosti na dva sporna ugovora, što je bila pretpostavka za njihovo zaključenje sa arapskim investitorom. Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada. Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi investiciju.

Da ne usvoji odluku o poništenju davanja saglasnosti i ugovora, Skupštini su predložili i članovi Odbora za finansije, privredu i razvoj. Protiv je glasao odbornik DF-a Čel Ismailisufi.

Odbornica SDP-a Jadranka Vojinović je na sjednici odbora kazala da je sjednica, na kojoj će biti riječi o Novom duvanskom, trebalo da se održi ranije, s obzirom na kašnjenje investitora po svim ugovornim obavezama i da odbornici u lokalnom parlamentu imaju pravo da budu upoznati sa razlozima kašnjenja.

Članovi Odbora su predložili Skupštini da usvoji i Završni račun budžeta Glavnog grada za 2016. godinu. Protiv je glasao Čel Ismailisufi (DF).

Sekretar za finansije Miomir Jakšić kazao je da je povećana naplata svih vrsta prihoda, realizovane sve programske aktivnosti, racionalizovani svi vidovi potrošnje, izmirene sve dospjele obaveze, izvršen popis cjelokupne imovine Glavnog grada i da su izdvojena značajna sredstva za kapitalne projekte. Skupštini je predloženo da usvoji i Izvještaje o radu društava i ustanova za prošlu godinu, čiji je osnivač Glavni grad.

Bonus video: