Niko ne odgovara zbog 170 miliona eura

Iz tužilaštva "Vijestima" saopšteno da su vještaci dali mišljenja u vezi garancija za KAP, ali da se čekaju dopunska vještačenja
109 pregleda 5 komentar(a)
novac, garancije, Foto: Shutterstock.com
novac, garancije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.05.2017. 14:04h

Javnost već četiri godine čeka da li će neko krivično odgovarati zbog toga što je Državna revizorska institucija (DRI) u Izvještaju o reviziji državnih garancija za 2010. i 2011. godinu utvrdila da su Kombinatu aluminijuma, Željezari i Pobjedi dodijeljene garancije bez izrade procjene opravdanosti davanja pomoći, mimo propisa i bez kontragarancija. Ove garancije su kasnije plaćene iz državnog budžeta i koštale su građane 170 miliona eura.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) “Vijestima” je rečeno da oni istražuju date garancije za KAP, gdje su sudski vještaci ekonomsko-finansijske struke dali svoje mišljenje u vezi KAP-a, ali da je tužilaštvo ocijenilo da nalaze treba dopuniti zbog čega se radi dodatno vještačenje. Tužilaštvo sada istražuje slučaj palih garancija za Melgonia-Primorku.

U Izvještaju koji jer DRI objavila krajem aprila 2013. godine utvrđeno je i da su garancije KAP-u, Željezari i Pobjedi date bez detaljnih analiza finansijskog položaja tih preduzeća i ekonomske održivosti programa restrukturiranja, kao i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica koje bi aktiviranje garancija imalo po državni budžet.

Izvještajem je obuhvaćeno ukupno pet preduzeća (KAP, Željezara, Pobjeda, Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura) sa ukupnim iznosom novca od 214,9 miliona eura. Za KAP su odobrene ukupne garancije od oko 132 miliona, Željezaru 32 miliona, Pobjedu 6,4 miliona, Željeznički prevoz 17 miliona i Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Novcem iz državnog budžeta plaćene su sve garancije za KAP, Željezaru, Pobjedu, a Vlada zbog lošeg poslovanja dva željeznička preduzeća vraća i njihove kredite, ali oni DRI nijesu bili sporni.

Skupštinski Odbor za ekonomiju je zaključima iz juna 2013. godine tražio od tužilaštva da preduzme odgovarajuće mjere u vezi izvještaja DRI, jer je država pretrpjela značajne štete.

“U skladu sa zaključcima Odbora za ekonomiju, VDT je nakon analize dostavilo izvještaj DRI u to vrijeme nadležnom tužilaštvu, odnosno Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina. U skladu sa Zakonom o Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon njegovog formiranja (u julu 2015. godine) ovo tužilaštvo preuzelo je predmete koji su bili u nadležnosti Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina”, objasnili su iz tužilaštva.

Kako su dodali, u predmetu koji se odnosi na garancije date KAP-u tužilaštvo je zatražilo prikupljanje potrebnih obavještenja (podataka i dokumentacije) od Ministarstva ekonomije, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, DRI i zaštitnika imovinskih interesa Crne Gore.

“Nakon prikupljanja potrebnih podataka i dokumentacije angažovana su stručna lica sudski vještaci, ekonomsko finansijske struke, radi davanja potrebnih obavještenja, nalaza i mišljenja u vezi izdavanja državnih garancija KAP-u. Postupajući po navedenom zahtjevu sudski vještaci ekonomsko finansijske struke dali su nalaz i mišljenje. Nakon te analize i analize cjelokupne dokumentacije tužilaštvo je ocijenilo da nalaz treba dopuniti razjašnjenjem određenih činjenica u vezi sa predmetom vještačenja, tako da je donijet zahtjev za dopunsko vještačenje koje je u toku. Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, rekli su u tužilaštvu.

Prema izvještaju DRI 2010. godine garantovano je za novac u iznosu od 142,8 miliona eura, a u 2011. godini za 22 miliona eura. Garancije uključuju i 49,6 miliona eura za KAP iz 2009. godine. Potpise na te ugovore o državnim garancijama u ime Vlade stavili su resorni ministri finansija i ekonomije u tom periodu Igor Lukšić i Branko Vujović (KAP i Željezara), saobraćaja Andrija Lompar (Željeznički prevoz i Željeznička infrastruktura) i za Pobjedu je predložilo garancije za kredite Ministarstvo kulture na čelu sa Branislavom Mićunovićem.

Bilo jasno da KAP, Željezara i Pobjeda ne mogu vratiti kredite

DRI je ocijenila da tri subjekata revizije (ministarstva ekonomije i finansije i Komisija za kontrolu državne pomoći) nijesu sa potrebnom pažnjom procijenili finansijsku situaciju KAP-a, Željezare i Pobjede i nijesu dovoljno cijenili nalaze komercijalnih revizora.

"Finansijski pokazatelji poslovanja ukazivali su da oni ne mogu iz sopstvenih izvora finansiranja uredno servisirati kredite, kao i da je doveden u pitanje nastavak njihovog poslovanja. Kombinat aluminijuma je na kraju 2008. godine imao akumulirani gubitak od 284,3 miliona eura koji je bio mnogostruko veći od osnovnog kapitala od 53,6 miliona, a ukupne obaveze su iznosile 408,4 miliona”, navodi se u izvještaju DRI.

Bonus video: