CEZAP: Građani se najviše žale na javne usluge

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača su kazali da se može reći da se položaj crnogorskog potrošača posljednjih godina poboljšao, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou
73 pregleda 0 komentar(a)
računi za struju, Foto: Luka Zeković
računi za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.05.2017. 12:36h

Potrošači najviše primjedbi imaju na javne usluge, odnosno električnu energiju, vodosnabdijevanje i telekomunikacije, koje se najčešće odnose na visinu računa, nepriznavanja zastarjelih potraživanja i nepoštovanje ugovornih odredbi, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

Predstavnici te nevladine organizacije (NVO) kazali su da što se tiče ostalih žalbi, potrošači se generalno najviše žale na kvalitet robe, nepoštovanje prava u vezi sa rokom za reklamacije, izvršenje obaveza trgovca na osnovu prava iz garancije i to kada je u pitanju tehnička roba, odjeća, obuća i namještaj.

„Žalbe koje se odnose na markete, najvećim dijelom su u vezi sa isticanjem takozvanih prevarnih cijena, odnosno različitim cijenama na rafu i kasi i akcijskim sniženjima. Česte su i žalbe potrošača na deklaracije proizvoda, koje su nepotpune, nejasne, često i neprevedene na crnogorski jezik, što je po Zakonu o zaštiti potrošača obavezno“, rekli su agenciji Mina-business predstavnici CEZAP-a.

Žalbe građana iz domena javnih usluga su, gledano iz prizme rada CEZAP-a, najteže za rješavanje, a procenat uspješno riješenih je veoma mali.

„Naše iskustvo pokazuje da je ovakva situacija rezultat monopolskog položaja subjekata koji nemaju problem sa plasmanom proizvoda i usluga, nizak nivo razumijevanja za potrebe svojih korisnika, nepostojanje adekvatnih mehanizama za informisanje građana, nepoštovanje odgovarajuće procedure za prigovore i žalbe građana, kao i nepostojanje transparentnosti u radu“, precizirali su iz CEZAP-a.

Predstavnici te NVO su kazali da se može reći da se položaj crnogorskog potrošača posljednjih godina poboljšao, ali da i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

„Potrošači su mahom upućeni u samu proceduru šta uraditi, ukoliko nijesu zadovoljni kupljenim proizvodom ili pruženom uslugom. Ipak, često zbog pasivnosti i sporih procedura, ne odvaže se da se bore za svoja prava“, naveli su iz CEZAP-a.

Njihova aktivnost i zainteresovanost u tom smislu, kako su dodali, u znatnoj mjeri doprinosi ostvarivanju tih prava.

„Kroz intenzivniju edukaciju i upoznavanje sa zakonskim procedurama u ovom dijelu, potrošač ima mogućnost da mnogo lakše ostvari svoja prava i blagovremeno reaguje u situacijama kada smatra, odnosno procijeni da su njegova prava ugrožena“, objasnili su iz CEZAP-a.

Oni smatraju da je važno da svaki potrošač bude upućen makar u osnovna prava koja ima i pokaže veći stepen zainteresovanosti, kako bi se izbjegle zloupotrebe i gruba kršenja, kojima su potrošači nerijetko izloženi.

„Donošenjem zakona i drugih podzakonskih akata se stvara osnov za ostvarivanje potrošačkih prava, ali je potrebno njihovo adekvatnije sprovođenje“, ocijenili su iz CEZAP-a.

Oni su rekli da je podizanje svijesti građana dugotrajan i stalan proces u koji moraju biti uključeni svi akteri društva, odnosno organizacije potrošača i druge civilne organizacije, kao i mediji, a prije svega država. Ona je obavezna da štiti svoje građane i u okviru te zaštite ih edukuje i informiše o svim bitnim pitanjima iz domena prava potrošača.

„S obzirom na to da je postojeći Zakon o zaštiti potrošača skoro u potpunosti usaglašen sa direktivama Evropske unije (EU) možemo reći da bi potrošači u Crnoj Gori mogli biti zaštićeni, kao u bilo kojoj zemlji u EU, kada bi se zakon dosljedno primjenjivao“, kazali su iz CEZAP-a.

Oni su zaključili da su sigurni da bolja informisanost građana, uz pojačan i strožiji inspekcijski nadzor, doprinosi kvalitetnoj zaštiti potrošača.

Bonus video: