Budva bi pare, a ne kvadrate

Iz kabineta gradonačelnika Dragana Krapovića odbacili su navode podgoričke kompanije da je vještak građevinske struke već utvrdio štetu koja im je navodno nanesena, jer Opština nije komunalno opremila parcelu na kojoj je kompleks izgrađen
93 pregleda 0 komentar(a)
Tre kane, Tre cane, Fab live Budva, Foto: Vuk Lajović
Tre kane, Tre cane, Fab live Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.05.2017. 19:44h

Opština Budva istrajna je u namjeri da raskine ugovor sa kompanijom “Fab live”, kako bi dobila 6,5 miliona eura keša, umjesto stambeno-poslovnog prostora u kompleksu “Tre canne”.

Iz kabineta gradonačelnika Dragana Krapovića odbacili su navode podgoričke kompanije da je vještak građevinske struke već utvrdio štetu koja im je navodno nanesena, jer Opština nije komunalno opremila parcelu na kojoj je kompleks izgrađen.

Ugovor je potpisan prije četiri godine, a u toku je spor pred Privrednim sudom jer “Fab live” traži da im Opština isplati pet miliona eura na ime štete zbog neizvršenja obaveza lokalne uprave.

“Predstavnici kompanije 'Fab live' objavljivanjem podataka iz sudskog postupka... pokušavaju da javnosti prikažu činjenice koje ne odgovaraju stvarnom stanju i istovremeno izvrše pritisak na sud da udovolji njihovom zahtjevu. Iznošenje podataka iz sudskog postupka široj javnosti je ne samo pokušaj da se utiče na sud, već i pokušaj da se javnost uvjeri da je Opština Budva prekršila odredbe ugovora i na taj način skrivila navodnu štetu... Idu toliko daleko da iznose i podatke koji su neistiniti, a koji se tiču zaključaka vještaka građevinske struke. Podsjećamo da u ovoj fazi postupka sud još nije cijenio dokaze, niti donosio odluku“, saopštili su iz Krapovićevog kabineta.

Ističu da ne žele da utiču na tok postupka, već da ukažu da “konačnu odluku može donijeti samo sud i da je nekorektno da na ovaj način tužilac prejudicira kakva će odluka biti“.

Do spora je došlo jer luksuzni poslovno-stambeni kompleks koji je izgradila “Fab live” ne može da dobije upotrebnu dozvolu, jer Opština navodno nije izvršila ugovorene obaveze.

“Fab Live” i Opština su krajem jula 2013. zaključili kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa “prebijeno” stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu.

Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kvadrata, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su firmi “Fab live” obračunate komunalije.

Nakon što su dobili negativno mišljenje Ministarstva finanansija da država ne želi da uzme nekretnine i za 6,5 miliona umanji poreski dug Opštine Budva, bivši gradonačelnik Srđa Popović je 27. maja prošle godine obavijestio budvanski katastar da jednostrano raskida ugovor sa podgoričkom kompanijom i da zahtijeva da se Opština isknjiži kao vlasnik. Uprava za nekretnine odbila je zahtjev.

U Opštini su mišljenja da imaju pravo na raskid ugovora jer je navodno precizirano da nekretnine budu prenesene Ministarstvu finansija na ime kompenzacije poreskog duga.

Tvrde da je predviđeno da se ugovor smatra raskinutim ako Opština i Ministarstvo ne ugovore kompenzaciju... Vlada je isti model naplate poreskog duga od Opštine Budva primjenivala 2013. godine.

Na ime duga od oko dva miliona eura, uzela je poslovne prostore u kompleksu “TQ Plaza” uknjižene na lokalnu upravu i u njih preselila kancelarije filijala MUP-a, Uprave za nekretnine i Suda za prekršaje.

Bonus video: