PODACI PORESKE UKAZUJU NA BOLJU NAPLATU

Dug za koncesije 14 miliona eura

U Poreskoj smatraju da treba pooštriti politiku izdavanja i produžavanja koncesije kako dužnici ne bi mogli dalje da rade
224 pregleda 0 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2019. 19:39h

 Ukupni dug  po osnovu koncesionih naknada, prema posljednjim podacima Poreske uprave (PU)  na dan 17. april iznosi 14,26 miliona eura, od čega je naplativo  12,03 miliona eura.  

Iz PU su “Vijestima” kazali da u  ukupni dug  nijesu  uračunate obaveze za koje je podnijet zahtjev za reprogram   i  obaveze koje nijesu dospjele, a čije je plaćanje odloženo do 60 mjesečnih rata, kao ni obaveze za koje je odobreno odloženo plaćanje u skladu sa prethodno važećom regulativom.

“Naplative obaveze po osnovu koncesionih naknada iznose 12,03 miliona eura. One obuhvataju  ukupan dospjeli dug   bez duga firmi u stečaju i firmi koje su likvidirane ili u postupku prestanka registracije,  obaveze obuhvaćene zahtjevima za reprogram i obaveze za koje je odobreno odloženo plaćanje rešenjima Ministarstva finansija u skladu sa prethodno važećom regulativom”, objasnili su iz PU.  

Dugovanja za koncesije obveznika koji su u stečaju  iznose 7,5 miliona eura,  od čega  osnovni dug čini  5,24 miliona, a kamate  2,25 miliona. 

“Poreska uprava je u prošloj godini  ostvarila  ukupnu bruto naplatu koncesionih naknada u iznosu od 29,69 miliona eura,  što je 17,43 odsto, odnosno više od četiri  miliona eura iznad plana naplate tog prihoda za prošlu godinu.

 Naplata je rezultat intenzivnih aktivnosti na naplati tekućih obaveza i zaostalih potraživanja. Zbog toga  je i  poreski dug po osnovu koncesionih naknada u odnosu na 2013. godinu smanjen za  dva miliona”,  kazali su u PU. 

Iz institucije  kojom rukvodi Miomir. M. Mugoša kazali su da je ukupni dug po osnovu koncesionih naknada  2013. godine bio  21,9 miliona eura,  godinu kasnije  17,5 miliona,  2015. godine 20,3 miliona, a prošle godine  19,8 miliona. 

“Kao i kod dugovanja po osnovu ostalih vrsta prihoda PU u kontinuitetu preduzima sve zakonom propisane mjere za naplatu potraživanja po osnovu koncesionih naknada. Treba imati u vidu da značajan dio dugovanja pripada poreskim obveznicima koji se vode kao neaktivni, imajući u vidu da isti duži niz godina ne obavljaju djelatnost, nalaze se u postupku  stečaja ili su likvidirani,  zbog čega kod istih postoji vrlo mala ili gotovo nikakva mogućnost naplate potraživanja”, rekli su iz PU.

PU je ocijenila da je pitanje naplate koncesionih naknada ozbiljan izazov, te da je moguće rješenje tog problema pooštravanje politike izdavanja i produžavanja prava na koncesije, kako se onima  koji imaju neizmirene obaveze ne bi dozvolilo dalje obavljanje djelatnosti.