Raičković: Možda je 2016. godina koju su pojeli političari, i 2017. može ponijeti taj epitet

"Biće dovoljno prostora da Asocijacija iznese svoje stavove o poslovnom ambijentu, ali možda nije na odmet reći da od onih koji kreiraju u utiču na poslovni ambijent tražimo da što manje koriste izraze 'pokušaćemo' i 'trudićemo se', a mnogo više izraz 'uradili smo'", rekao je Raičković
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2017. 17:17h

Crnoj Gori su potrebni biznis lideri koji imaju znanja, kompetentnost, energiju, preduzetnički duh i koji mogu i hoće da posluju u izazovnim vremenima i na taj način doprinose zajednici u kojoj žive, poručili su iz Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Predsjednik AMM-a Budimir Raičković kazao je da je potrebno stvarati i promovisati lidere u poslovnom smislu, ne u političkom, jer se u toj oblasti "rađaju iz dana u dan".

"Biće dovoljno prostora da Asocijacija iznese svoje stavove o poslovnom ambijentu, ali možda nije na odmet reći da od onih koji kreiraju u utiču na poslovni ambijent tražimo da što manje koriste izraze 'pokušaćemo' i 'trudićemo se', a mnogo više izraz 'uradili smo'", rekao je Raičković na dodjeli nagrada AMM-a najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima u prošloj godini.

On je kazao da su u 2016. u fokusu bila politička dešavanja, tako da privreda nije poslovala u stabilnim slovima.

"Možda je to jedna od godina koju bi mogli okarakterisati kao godinu koju su pojeli poltičari, a svi su izgledi da i ova može ponijeti takav epitet. Kad se tome dodaju i uslovi u regionu, nikako se ne može reći da poslujemo u stimulativnom ambijentu. Zbog svega rezultati koji su ostvarili današnji laureati, ali i drugi privrednici, vrijedni su pažnje i respekta", naveo je Raičković.

On je ukazao da su zaposleni pojedinačno za nagradu predlagali svoje kolege menadžere ili preduzetnike, ali, iako je konkurs bio otvoren za javnost, sindikalne organizacije nijesu uputile nijedan predlog.

"Postavlja se pitanje da li za one koji traže bolje uslove rada postoji ijedan poslodavac, menadžer ili preduzetnik kojeg treba predložiti. Mi mislimo da postoji", kazao je Raičković.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocijenila je da biti preduzetnik i menadžer nije lako, a posebno to nije lako u Crnoj Gori.

"Što se više bavim ovim poslom i sa vama sarađujem sve vam se više divim i pokazujem puno poštovanje prema onom čime se bavite u vremenima u kojim se preduzetništvom nije lako baviti", rekla je Sekulić obraćajući se privrednicima.

Ona je poručila da je Ministarstvo ekonomije otvoreno za svakog privrednika pojedinačno i svaku privrednu organizaciju i želi da pomogne i onima koji se već bave preduzetništvom i onima koji namjeravaju time da se bave.

Na javni konkurs za izbor najuspješnijih menadžera i preduzetnika 2016. godine Asocijaciji menadžera Crne Gore pristiglo 156 predloga, od čega je prihvaćena 91 kandidatura.

Nagrada za menadžera godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima dodijeljena je izvršnom direktoru kompanije M:tel, Vladimiru Lučiću, a za najbolju instituciju za obrazovanje i edukaciju menadžera Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

U kategoriji preduzetnik godine dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade i to generalnim direktorima Mesoprometa i Okova, Hilmiji Franci i Gojku Bajoviću.

Nagradu za menadžera godine u srednjim preduzećima dobila je izvršna direktorica Neregelie, Ljilja Pižurica. Nagrada za menadžera godine u malim preduzećima pripala je direktoru Bild Studia, Tariku Zaimoviću, a u mikro preduzećima izvršnom direktoru D Photo Trade-a, Draganu Babiću.

Nagrada za mladog menadžera godine dodijeljena je izvršnom direktoru Nikšićkog Mlina, Mitru Jokiću, a za projekt menadžera izvršnom direktoru Bemaxa, Veselinu Kovačeviću.

Za menadžera godine u preduzećima koja su u većinskom vlasništvu države izabran je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Dragan Laketić.

Menadžer godine u javnim institucijama, ustanovama i lokalnim upravama je direktor Doma zdravlja Podgorica, Nebojša Kavarić, dok je nagrada za životno djelo pripala profesoru na Mašinskom fakultetu, Milanu Peroviću.

Odluku o dodjeli nagrada najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima u Crnoj Gori donio je Upravni odbor AMM-a.

Galerija

Bonus video: