Porodične firme u Crnoj Gori teško do kvalitetnog kadra

Prvo istraživanje o porodičnim firmama u Crnoj Gori sprovedeno tokom marta ove godine
387 pregleda 2 komentar(a)
kompjuter, Foto: Shutterstock
kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.04.2017. 18:32h

U Crnoj Gori su 89,4 odsto porodičnih firmi osnovali sadašnji vlasnici, a 82,4 odsto njih još vodi prva generacija, pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju Pro Educa u saradnji sa agencijom Montimprex.

Najveći poslovni izazov za 41,7 odsto porodičnih firmi je pronalazak kvalitetnih zaposlenih, a na pitanje da li je nasljednicima jasno ko će biti na kojim rukovodećim pozicijama u budućnosti, skoro dvije trećine ispitanika (64,3 odsto) je odgovorilo „da će se to samo riješiti“.

Istraživanje je pokazalo i da je za trećinu porodičnih firmi najčešći uzrok konflikta vizija budućeg poslovanja firme, ali i da veliki broj firmi nikada nije učestvovao u nekom od programa za unapređenje malih i srednjih preduzeća koje je sprovela neka međunarodna organizacija (oko 80 odsto), neka domaća organizacija ili Vlada (njih 75 odsto).

Prvo istraživanje o porodičnim firmama u Crnoj Gori sprovedeno tokom marta ove godine. Istraživanje je obuhvatilo 85 porodičnih firmi, a ankete su, onlajn putem, popunjavali vlasnici i direktori porodičnih firmi.

Autor projekta “Porodične firme - stub razvoja ekonomije” Dragan Močević kaže da su pokazatelji za Crnu Goru nešto nepovoljniji u odnosu na rezultate istraživanja o porodičnim firmama u Bosni i Hercegovini ili u Srbiji.

“Izazovi koji stoje pred porodičnim firmama u svijetu, pa i regionu, su skoro pa isti, počevši od najvećeg - transfera generacija, pa do problema nepostojanja strateškog plana razvoja ili jasne politike nasljeđivanja. Ipak, ukoliko se na vrijeme počne sa edukacijom, strateškim planiranjem razvoja i nasljeđivanja, porodične firme u Crnoj Gori mogu prevazići probleme i izazove u kojima se trenutno nalaze i koji im neminovno slijede u narednim godinama“, rekao je Močević.

Direktor Montimprexa Saša Radunović naglašava podatak da 70 odsto firmi ne preživi transfer sa prve na drugu generaciju.

„Rezultati istraživanja koje smo sproveli su pokazali da skoro trećina porodičnih firmi (32,1 odsto) posluje između 10 i 19 godina, te da u 82,1 odsto slučajeva firmu još vodi prva generacija. Da li će firma preživjeti transfer generacija, ili će bio dio statistike koja kaže da 70 odsto porodičnih firmi ne preživi transfer iz prve u drugu generaciju, zavisi od toga da li će se se na vrijeme suočiti sa problemima i izazovima, kako trenutnim, tako i onim koji im tek slijede. Porodične firme su generator novog zapošljavanja i jedino one mogu obezbijediti održivost i stabilnost domaće privrede u narednim godinama”, naveo je Radunović.

Projekat “Porodične firme - stub razvoja ekonomije ” realizuje se i u BiH, Makedoniji, Srbiji, a od ove godine i u Crnoj Gori. Do sada su predavanja na temu porodičnih firmu u Crnoj Gori održana u sklopu edukacija koje organizuje NVO Digitalizuj.me kao i u Američkoj privrednoj komori.

Svjetsku krizu osjetilo 64,3 odsto firmi

Istraživanje je pokazalo da je uticaj svjetske krize osjetilo 64,3 odsto porodičnih firmi. Kako bi poboljšali produktivnost i cjelokupnu konkurentnost firme u narednih 12 mjeseci 31 odsto ispitanika namjerava ulagati u prodaju, a 22,6 odsto u ljudske resurse. Istraživanje pokazuje da 60,7 odsto ispitanika u firmama nemaju neporodične ili eksterne menadžere, iako njih 77,4 odsto smatra da je dobra poslovna odluka ukoliko na visoku poziciju u firmi postave nekoga ko nije član porodice.

Centar za edukaciju Pro Educa sedam godina radi na podizanju svijesti o značaju, izazovima i prilikama za kvalitetno upravljanje porodičnim firmama.

Bonus video: