Dobiju žalbe, ali im ne vrate novac

Direkcija za javne radove dvije godine ne vraća novac onima kojima prihvate žalbu. Firme se žale da im je zarobljen novac
61 pregleda 1 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.04.2017. 18:28h

Veliki broj državnih institucija godinama ne poštuju odluke Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki da onima koji su se žalili na tendere za javne nabavke i dobili žalbu, vrati novac uplaćen kao naknadu uz žalbu.

Iako zvanični podaci Komisije s početka godine pokazuju da samo dvije institucije do sada nijesu ispoštovale njene odluke - Inženjerska komora Crne Gore i Komunalno preduzeće iz Berana, njihov broj je mnogo veći.

Takav je slučaj sa Direkcijom javnih radova (DJR), u kojoj to ne kriju. Radi se o jednom od najvećih po vrijednosti naručilaca javnih nabavki u Crnoj Gori.

Novi Zakon o javnim nabavkama na snazi je od maja 2015, a iz Direkcije su potvrdili “Vijestima” da zbog nepostojanja “adekvatnih procedura” do sada nikome nijesu vratili novac po pravnosnažnosti rješenja Komisije za kontrolu javnih nabavki.

"Direkcija javnih radova je saglasno važećoj Uredbi Vlade organ u sastavu Ministarstva održivog razvoja i turizma. Saglasno navedenoj činjenici Direkcija javnih radova više puta je pokušavala da razriješi predmetni problem preko resornog ministarstva i Ministarstva finansija s obzirom na činjenicu da žalioci u ovim postupcima sredstva uplaćuju direktno u državni trezor. Kako navedeno do danas nije razriješeno to ni Direkcija nije do sada izvršila povraćaj ni po jednoj žalbi sa prostim obrazloženjem da nije u pitanju nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama, već nepostojanje adekvatne procedure kojom bi se navedeno razriješilo”, saopštili su “Vijestima” iz Direkcije kojom rukovodi Milan Martinović.

Iz Direkcije su naveli da očekuju da će se taj problem riješiti u narednom periodu na relaciji resorno ministarstvo - Ministarstvo finansija uz donošenje adekvatne procedure za postupanje, “čime će se otkloniti trenutni zastoji u postupanju”.

Iz preduzeća Artek koje je učesnik na tenderima kao ponuđač saopštili su “Vijestima” da su zbog neizvršavanja odluka Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki o vraćanja naknada po uplaćenim žalbama dovedeni u situaciju da su im “zarobljena ogromna finansijska sredstva”.

“Zakonom o javnim nabavkama je propisano da ako je u postupku po žalbi odlučeno u korist podnosioca žalbe, naručilac je dužan da podnosiocu nadoknadi troškove u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti odluke po žalbi. U našem slučaju, imamo situaciju da već drugu godinu zaredom ne možemo da naplatimo uplaćena sredstva i pored nastojanja naših advokada da sudskim putem naplate ista”, naveli su iz Arteka.

Iz preduzeća napominju da veliki broj naručilaca u sistemu javnih nabavki ne poštuju ovu odredbu, pa se dešava da su žalioci uplatili naknadu za žalbu, ali da nakon odluke Komisije u korist žalioca, kojom je naloženo da se u roku od 15 dana nadoknade troškovi, naručioci ne poštuju te odluke.

“Nevjerovatno je da pojedine državne firme ne poštuju odluke državnih organa i da takvi rukovodioci opstaju i nijesu smijenjeni sa svojih funkcija. Krajem 2016. obraćali smo se dopisom skoro svim državnim organima (Vladi, Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki, Upravi za javne nabavke, Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu finansija, Uniji poslodavaca i Privrednoj komori) da uvedu red i poštovanje zakonske regulative u sistem javnih nabavki. Međutim, ni do danas nijesmo dobili odgovore od bilo kog državnog organa”, dodali su iz Arteka.

Dodaju da su u saznanju da su pojedine firme zbog ovakvog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkam dovedene do ivice bankrota, jer imaju zarobljena ogroman novac kod pojedinih naručilaca koji ne mare za poštovanje zakona.

Nevraćanje naknada ponuđačima čija su prava bila ugrožena u postupcima javnih nabavki kod naručilaca daje veoma ružnu sliku o čitavom sistemu javnih nabavki, posebno u očima inostranih ponuđača koji ne mogu računati na povraćaj svog novca, iako im to važeći zakon, nakon pravosnažnosti odluke, garantuje.

Artek i druge firme spremaju tužbe protiv države

Iz Arteka navode da su zbog nevraćanja novca, uplaćenog na žalbe koje su kasnije dobili, dovedeni u bezizlaznu situaciju.

“U saradnji sa nekoliko firmi i njihovim advokatima, spremamo tužbe za naknadu štete, što dovodi državu Crnu Goru u situaciju da se izlaže ogromnim troškovima, zbog nemara pojedinih rukovodilaca da ne poštuju zakone Crne Gore, tim prije što je Zakonom o javnim nabavkama propisano da ukoliko naručilac ne postupi po odluci Državne komisije (da vrati novac uplaćen uz žalbu) biti kažnen od 2.000 eura do 20.000 eura”, naveli su iz ovog preduzeća.

Pored kazne za pravno lice-naručioca nabavke, predviđena je i novčana kazna od 250 do 2.000 eura i za odgovorno lice u tom pravnom licu - naručiocu.

Bonus video: