PayPal: Crnogorski zakoni i dalje koče primanje novca

Nakon formiranja nove Vlade, nadležnosti MIDT u komunikaciji sa predstavnicima PayPala podijeljene su na Ministarstvo ekonomije (telekomunikacije) i novoformirano Ministarstvo javne uprave (informaciono društvo)
360 pregleda 0 komentar(a)
PayPal, Foto: Shutterstock
PayPal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2017. 12:08h

Ni tri godine od kada su dobili mogućnosti da usluge na internetu plaćaju putem PayPal servisa, crnogorski korisnici ne mogu da primaju novac na svoje naloge, zbog čega nerijetko gube i priliku za zaradu.

Da je funkcija prijema novca moguća za korisnike PayPala u Crnoj Gori, A. A. kaže da bi mogao da dobije posao koji bi mu donio preko 1.000 dolara mjesečno.

„Prije nekoliko dana sam imao razgovor za posao preko interneta, u pitanju je prodaja i tehnička podrška. I sve je bilo super, osim činjenice da ne mogu da primam novac preko PayPala. To me je koštalo posla. U pitanju je posao koji se radi četiri do šest sati dnevno za oko 1.000 dolara mjesečno”, ispričao je A. A. “Vijestima”.

Poslodavci iz inostranstva, navodi sagovornik “Vijesti”, mogu da uplate novac i na druge načine, poput Western Uniona, ali najčešće traže da ta uplata bude upravo putem PayPala.

“Kad sam im rekao da nemam PayPal, agencija iz Velike Britanije mi je za jedan posao uplatila novac preko Western Uniona, ali sve to ide sporije i troškovi su veći nego u slučaju PayPala”, rekao je on.

Kada je nedavno kontaktirao PayPal, kazali su mu da je problem crnogorska regulativa, te da će PayPal funkciju prijema novca za korisnike u Crnoj Gori omogućiti kada se zakoni promijene.

Da je neophodno prilagoditi regulativu zahtjevima PayPala smatraju i u Uniji poslodavaca (UPCG).

“UPCG je inicirala više puta procese razvoja upravo elektronskih servisa, posebno onih koji se odnose na elektronsku trgovinu, jer su upravo ti sistemi značajni za razvoj bezgotovinskog plaćanja u Crnoj Gori, koje još nije dovoljno razvijeno”, navode iz UPCG.

Komunikaciju sa predstavnicima PayPala iz Crne Gore je, do njegovog ukidanja krajem prošle godine, vodilo Ministarstvo za informacino društvo i telekomunikacije (MIDT). Nakon formiranja nove Vlade, nadležnosti MIDT podijeljene su na Ministarstvo ekonomije (telekomunikacije) i novoformirano Ministarstvo javne uprave (informaciono društvo).

Savjetnica u Ministarstvu javne uprave, Emina Kalač, kazala je “Vijestima” da su u tom resoru intenzivirali aktivnosti na ponovnom pokretanju komunikacije sa predstavnicima PayPal sistema u cilju uspostavljanja dvosmjernog servisa plaćanja i primanja novca na račune crnogorskih građana.

“Imajući u vidu značaj ove aktivnosti, kako za građane, tako i privredu Crne Gore, Ministarstvo će u narednom periodu uložiti maksimalne napore da uspostavi dvosmjerni servis u okviru PayPal sistema, o čemu će blagovremeno biti obaviještena crnogorska javnost”, kazala je Kalač.

Dok u PayPalu navode da dvosmjernu uslugu koči regulativa u Crnoj Gori, iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o kojoj se regulativi radi i da li rade na njenim izmjenama.

Iz MIDT su ranije govorili da usluga zavisi samo od PayPala.

„U pitanju je privatna kompanija i na njima da odluče kada će crnogorskim korisnicima omogućiti punu funkcionalnost servisa. U stalnoj smo komunikaciji sa predstavnicima kompanije PayPal i nastojimo da ubrzamo taj proces”, kazali su prije dvije godine iz MIDT.

UPCG: PayPal garantuje sigurnost i troškovi su niži

Kao glavni benefit uvođenja dvosmjerne usluge putem PayPal sistema u UPCG vide sigurnost za privredu, jer je PayPal globalno prihvaćen i trenutno najsigurniji sistem slanja i primanja novca putem interneta. Smatraju da bi upotreba platforme koja garantuje sigurnost, privrednicima otvorila vrata globalnog tržišta, gdje bi mogli da izvoze i budu konkurentni. Značajnom smatraju i mogućnost uštede vremena. “Privredu Crne Gore čini 99 odsto malih preduzeća, gdje je u većini njih jedna osoba zadužena za sve stvari. Uvođenje ovakvih servisa predstavlja veliki benefit u dijelu ‘time managementa’, što uključuje velika čekanja na raznim šalterima”, navode iz UPCG. Dodaju i da su transakcioni troškovi plaćanja putem tog sistema niži u odnosu na bankarske.

Bonus video: