SDP traži hitnu sjednicu: Poništiti ugovore za Novi duvanski

Razlog za razmatranje situacije u Novom duvanskom, čiji je vlasnik i Opština, je otkrivanje šverca cigareta
1 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Novi duvanski kombinat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.04.2017. 14:49h

Na inicijativu odbornika SDP-a u Glavnom gradu, koju je podržalo još 22 opoziciona odbornika, zatraženo je juče hitno zakazivanje sjednice gradske skupštine na kojoj bi razmotrili predlog o poništenju davanja saglasnosti na ugovor o dokapitalizaciji privrednog društva Novi duvanski kombinat i ugovor o upravljanju tim privrednim društvom.

Inicijativa je proslijeđena predsjedniku Skupštine glavnog grada Đorđu Suhihu.

„Nesporna je činjenica da javnost još nije upoznata ni sa jednim izvještajem Nadzorne komisije, koja je imala obavezu da kvartalno sastavlja izvještaje i informiše resorno Ministarstvo i Vladu o implementaciji pomenutog Ugovora o dokapitalizaciji privrednog društva Novi duvanski kombinat i Ugovora o upravljanju privrednim društvom, sklopljenog sa arapskom kompanijom BMJ Industries, kao ni sa stavovima ove komisije vezano za dinamiku realizacije Ugovora“, saopštili su iz OO SDP-a Podgorica.

SDP je već dva puta puta, do sada, pozivao Vladu da raskine ugovor iz februara 2016. sa arapskom kompanijom BMJ Industries, zbog nepoštovanja njegovih odredbi.

„Posljednji događaji vezani za otkriveni šverc cigaretama u ovoj kompaniji, kojim se bave nadležni organi, više je nego dovoljan razlog da se Skupstina Glavnog grada pozabavi Odlukom koju je donijela u vezi sa ovim od starta spornim Ugovorom. U skladu sa članom 61 Poslovnika o radu Skupštine Glavnog grada predsjednik na zahtjev jedne trećine odbornika saziva sjednicu u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative“, istakli su iz OO SDP Podgorica.

Na predlog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 5. februara 2016. po hitnom postupku dala saglasnosti na dva sporna ugovora, što je bila pretpostavka za njihovo zaključenje sa arapskim investitorom.

Glavni grad u Novom duvanskom posjeduje 30,08 odsto akcija, dok je većinski vlasnik Vlada. Na investitora bi bile prenijete te akcije kada završi investiciju.

Mali akcionari žele i da treći put obore presudu Privrednog suda

Pravni tim Udruženja za zaštitu manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju, nakon što se upoznao sa novom presudom koju je donijela sutkinja Marijana Pavićević, zaključio je da se razlozi za donijetu presudu “ne zasnivaju na utvrđenom i nespornom činjeničnom stanju, a još manje na pozitivnim propisima, koji su morali da se primijene”.

To je “Vijestima” saopštio direktor ovog Udruženja Žarko Knežević koji je istakao da im je pravni tim predložio da “sa ovom presudom upoznaju Sudski savjet, stručnu i laičku javnost”.

Privredni sud u ponovljenom postupku odbio je tužbu Udruženja da se ponište ugovor o kupoprodaji imovine između DKP-a i Zetagradnje i odluka o osnivanju Novog duvanskog. Sličnu presudu ranije je dva puta donijela sutkinja Privrednog suda Milica Popović, ali je ta rješenja poništavao Apelacioni sud.

Mali akcionari najavili su novu žalbu.

“Pošto smo u posjedu ugovora o tzv. dokapitlizaciji tzv. Novog duvanskog kombinata i ugovora o upravljanju istim, nakon detaljnog proučavanja imamo namjeru da podnesemo tužbu za njihov raskid kako bi spriječile još veće štete državnoj imovini i pravnim interesima manjinski akcionara. Kao što je poznato, oni koji bi trebalo da štite državu i državnu imovinu, duže vremena ćute ili su i sami upleteni u određene nezakonite radnje”, zaključio je Knežević.

Bonus video: