Damjanović: Hitno izbaciti terminale

Ustavni sud u odluci nije naveo preporuku. Ministarstvo neće da kaže da li koncesije važe do isteka roka na koji su izdate
303 pregleda 24 komentar(a)
terminali klađenje, Foto: Hattrick
terminali klađenje, Foto: Hattrick
Ažurirano: 13.04.2017. 05:36h

Službeni list juče je objavio, sa datumom od 10. aprila, odluku Ustavnog suda od 24. februara ove godine kojom je ukinut dio Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara, odnosno dio rečenice "i u ugostiteljskim objektima" koja se odnosi na priređivanje kladioničarskih igara na terminalima.

Odluka Ustavnog suda počinje da važi od dana objavljivanja u Službenom listu. Podnosilac predloga za ocjenu ustavnosti poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, smatraju da inspekcija i Uprava za igre na sreću moraju odmah zatvoriti sve terminale za klađenje u ugostiteljskim objektima. Istu inicijativu, koje je Ustavni sud objedinio, podnijelo je Udruženje Montenegrobet.

"Vijesti" su početkom marta pitale Ministarstvo finansija da li ukidanje ovog dijela pravilnika znači da prestaju da važe svi ugovori o koncesijama za terminale u ugostiteljskim objektima ili će važiti do roka na koji su izdati, ali odgovor nije poslat.

Damjanović kaže da je jasna odluka Ustavnog suda i da nadležni inspekcijski organi, Uprava policije i Uprava za igre na sreću moraju "odmah i bezuslovno spriječiti štetne posljedice nezakonitih odredbi Pravilnika koje su bile na snazi gotovo 4 godine i kojima je omogućeno kockanje, uključujući i kockanje maloljetnika u ugostiteljskim objektima".

"Vlada je dužna da revnosno, kao što je nedavno sprovela neke druge odluke Ustavnog suda, ovu odluku takođe sprovede bez odlaganja, kako ne bi pala sumnja da neko u hijerarhiji državnih organa zloupotrebljava svoj službeni položaj neizvršavajući pomenutu Odluku, što bi bilo vršenje krivičnog djela i moguća visoka korupcija", kazao je Damjanović.

NVO "Građanska alijansa" juče je zatražila da se hitno sprovede odluka Ustavnog suda i uklone svi aparati za klađenje iz ugostiteljskih objekata.

Ustavni sud u odluci nije dao preporuku za njeno poštovanje. U obrazloženju odluke Ustavni sud je naveo da je poništen dio rečenice "i u ugostiteljskim objektima" jer oni kao moguća mjesta za klađenje nisu definisana zakonom, a da pravilnik kao podzakonski akt ne može tretirati ono što nije predviđeno zakonom. Ustavni sud je odbacio drugi navedeni razlog za poništenje pravilnika koji se odnosi na maloljetničko kockanje kao nerelevantan.

Postavljanje terminala za klađenje omogućeno je od aprila 2013. kada je tadašnji ministar finansija Radoje Žugić, u pravilnik unio rečenicu "Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama ili za to posebno uređenim prostorijama koje ne mogu biti površine manje od 3 m2". Iako se ne pominju ugostiteljski objekti, Uprava za igre na sreću počinje za njih da izdaje koncesije.

Novi ministar Raško Konjević je u julu izmijenio pravilnik zbog uvođenja on line nadzora, ali je promijenjena i ova rečenica - "Uplate za klađenje na terminalima za klađenje mogu se primati u kladionicama, prostorima kazina, automat kluba i u ugostiteljskim objektima".

Istim pravilnikom prvi put se donose i mjere da su koncesionar ili vlasnik ugostiteljskog objekta odgovorni ako se maloljetnik kladi.

Nakon odluke Suda još 60 koncesija

Prema podacima sa sajta Uprave za igre na sreću, u periodu od kada je Ustavni sud donio odluku o ukidanju pravilnika od 24. februara do 1. aprila izdato je 60 novih koncesija za terminale u ugostiteljskim objektima.

Vezuv sada ima 276 terminala, od čega su nakon 24. februara izdate koncesije za 32, Čibri ukupno 52, a 20 su dobili nakon odluke Ustavnog suda,...

Terminali postoje ukupno u 361 ugostiteljskom objektu. Država je lani od terminala prihodovala 1,7 miliona eura.

Bonus video: