Ništa od akcija, žaliće se Apelacionom sudu

Tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju vođen je protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada
58 pregleda 0 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2017. 17:26h

Privredni sud je i u ponovljenom postupku odbio tužbu Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju da se poništi ugovor o kupoprodaji imovine fabrike Zetagradnji, kao i odluka o osnivanju Novog duvanskog kombinata (NDK).

Presudu je donijela sutkinja Marijana Pavićević. Sličnu presudu u istoj parnici prethodno je dva puta donijela i sutkinja Privrednog suda Milica Popović, ali je ta rješenja poništavao Apelacioni sud.

Tužbeni zahtjev Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a u stečaju vođen je protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada.

Ugovor o prodaji imovine DKP-a Zetagradnji za 13,2 miliona eura zaključen je 21. juna 2010. godine.

Iz Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a najavili su da će se žaliti Apelacionom sudu.

“Što se nas tiče mislimo da je ovo bruka za pravosuđe. Žalićemo se Apelacionom sudu, a definitivan stav saopštićemo nakon dobijanja presude”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Udruženja Žarko Knežević.

On je najavio mogućnost da se zbog dosadašnjih dešavanja u ovoj parnici pred Privrednim sudom i načina suđenja, u narednom periodu, obrate i Sudskom savjetu Crne Gore.

Nakon pokretanja stečaja, a potom i bankrota starog DKP-a, manjinski dioničari nijesu dobili udio u vlasništvu Novog duvankog kombinata, a predstavnici Vlade nijesu prihvatili ponudu da ovaj sudski spor riješe dogovorom van suda.

Novim duvanskim upravlja arapska kompanija BMJ Industries FZ LLC, a njihov predstavnik i predsjednik borda direktora Isat Boljević uhapšen je nakon što je policija u tajnim magacinima NDK na Karaburškom polju zaplijenila cigarete vrijedne oko četiri miliona eura.

Specijalno tužilaštvo ga sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju.

Bonus video: