Bivši radnici Novog duvanskog kasno uposleni, traže po 1.400 eura

"Predstavnik poslodavca Isat Boljević otpustio je radnike u trenutku kada je u magacinu bilo više od dva miliona cigareta"
179 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Mićović, Foto: Savo Prelević
Zoran Mićović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 19:10h

Sedam bivših radnika Novog duvanskog kombinata podnijeli su tužbu Osnovnom sudu protiv te kompanije jer prošle godine nijesu angažovani poslije 60 dana, koliko je bilo predviđeno da traje remont mašina, nego tek 1. avgusta 2016.

"Tražimo naknadu štete po osnovu prava na rad od po u prosjeku 1.400 eura, zajedno sa svim pripadajućim kamatama“, kazao je "Vijestima" Zoran Mićović, predstavnik bivših radnika koji su bili prinuđeni krajem prošle godine da je napuste.

Predstavnici Vlade, Glavnog grada i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC, polovinom februara 2016. potpisali su Ugovor o dokapitalizaciji i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Mićović je u ime bivših kolega saopštio da je predstavnik investitora, arapske kompanije BMJ „grubo kršio“ odredbe privatizacionog ugovora.

"Proizvodnja nije ni organizovana u ugovoren obimu, a radnici su otpušteni prije nego što su se Ugovorom za to stekle mogućnosti. Magacini su bili prepuni gotovih proizvoda koje investitor očigledno nije bio u stanju da realizuje nego je čekao priliku da ih realizuje nelegalno na neki drugi način", istakao je Mićović i kao dokaz za svoje tvrdnje naveo snimak TV Vijesti kada je na to blagovremeno upozoravao.

On je istakao da je bivši predstavnik poslodavca Isat Boljević otpustio bivše radnike u trenutku kada je u magacinu bilo više od dva miliona cigareta namijenjenih izvozu.

"Cigarete su izgleda bile namijenjene za šverc i nezakoniti plasman na domaćem, regionalnom i tržištu zemalja EU. Radnici su na vrijeme ukazivali na kršenje privatizacionog ugovora jer su oni u prvom redu bili zainteresovani za uspjeh ove privatizacije", dodao je Mićović.

On je napomenuo da im je predstavnik države i predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović “jasno rekao da se ovaj investitor mora podržati po svaku cijenu, pa i po cijenu da radnici idu na Biro rada, što se na kraju desilo.

"Najnoviji događaji pokazuju o kakvom se investitoru zapravo radi. Nemoguće je da investitor nije znao šta radi njegov predstavnik Isat Boljević. Da li je investitor htio švercom cigareta da investira izgradnju fabrike Novog duvanskog kombinata? Kako to da se niko od predstavnka državnih organa zaduženih za praćenje ove privatizacije Marina Glendža (član borda direktora) i Branko Vujović ne zapitaše kako to da nema novca za plate radnika i proizvodnju, iako su magacini bili puni cigareta", naglasio je Mićović.

Policija je 23. marta u magacinu u Tuzima zaplijenila 8.000 paketa cigareta "virdžinija" i MAC, vrijednih oko četiri miliona eura, proizvedenih protekle godine u NDK.

Mićović je pitao zašto nije formirana nadzorna komisija koja bi na vrijeme pratila aktivnosti investitora i na vrijeme reagovala u slučaju kršenja osnovnih odredbi privatizacionog ugovora.

"Iz svega proizilazi da su radnici NDK, koji su nažalost otjerani, a predstavnik investitora se hvalio tim, podržavali poštenu privatizaciju i legalnu izgradnju nove fabrike, bili samo nepoželjni svjedoci za sve ono što se na kraju desilo. Ako je tačno da je predstavnik investitora, prema pisanju štampe, praćen od naših tajnih službi, kako je mogao nesmetano sa izvršnom direktorkom-suprugom (Jelenom Boljević) neometano da napusti državu?", pitao Mićović.

On je kazao da imaju informaciju od preostalih radnika da je fabrika „očerupana“ i da je, u međuvremenu, od kablova, opreme i mašina, prodato sve što se moglo unovčiti.

Maksimalno će kažnjavati zaposlene zbog kršenja zakona

Iz kompanije BMJ Industries "Vijestima" su kazali da vlasnik Ahmed Bkairat trenutno traži novu upravu za podgoričku fabriku i on će koristiti strože procedure kako bi se osiguralo da se prate svi propisi i zakoni Crne Gore.

"Svaki zapošljeni koji prekrši bilo koji zakon biće maksimalno kažnjen u skladu sa zakonom, uključujući i štetu koju nanose ugledu kompanije,”, rekli su iz BMJ Industries.

Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanje da li su znali da je Boljević ranije bio sumnjičen za šverc cigareta. Iz BMJ navode da su prepoznati u svijetu kao kompanija koja ima najviše etičke standarde, poštuje sve državne propise i zakone. Dodaju da posluju u sedam zemalja, a u više od 30 država bave se raznim uslugama od proizvodnje cigareta do investiranja u bolnice.

Bonus video: