Vujović: Nadzorna komisija za Novi duvanski je formirana

"Do sada su na lokaciji nove fabrike izvedeni građevinski radovi i naručena je oprema. Trenutno je angažovano više izvođača radova. Obaveza Investitora je da nakon preseljenja zaposli minimum 55 radnika, prije svega onih koji nijesu iskoristili pravo otpremnine u Duvanskom u stečaju"
88 pregleda 2 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Novi duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2017. 16:51h

Nadzorna komisija koja kontroliše poštovanje Ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata (NDK) je formirana i nju čine u ime Vlade Branko Vujović, u ime Glavnog grada Vladan Pavićević i u ime predstavnika radnika NDK Nebojša Stanković, saopšteno je iz Tenderske komisije za privatizaciju.

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu da objavi da li je formirana Nadzorna komisija koja je trebalo da kontroliše poštovanje Ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata (NDK), ko su njeni članovi i šta je ona uradila.

Kako je saopšteno iz Tenderske komisije, zadatak Nadzorne komisije je da vrši nadzor nad implementacijom Obaveznog investicionog programa i Programa zapošljavanja nakon Prvog zatvaranja, odnosno preseljanja fabrike na novu lokaciju. Dodaju da nakon toga na svaku godišnjicu Prvog zatvaranja obaveza je dostavljanje izvještaja o realizovanim investicijama i Programu zapošljavanja.

"U skladu sa čl. 3.1.9 Ugovora o dokapitalizaciji u roku od 15 dana od izmještanja proizvodnje, angažovaće se nezavisni procjenitelj, koji će izvršiti procjenu vrijednosti svih ulaganja odnosno prava prenijetih na Društvo, koje je Investitor izvršio u toku sprovođenja Obaveznog investicionog programa, do tog trenutka. Procjenu će vršiti jedna od renomiranih revizorskih kuća i to u roku od 30 dana od dana angažovanja. Nakon toga u roku od 45 dana će se sazvati Skupština akcionara radi utvrđivanja vlasničke strukture u NDK", navodi se u saopštenju.

Nadzorna komisija će, kako se dodaje, nakon dobijanja izvještaja nezavisnog revizora podnijeti izvještaj Savjetu za privatizaciju.

Iz Tenderske komisije su naveli da je rok za izmještanje Novog duvanskog kombinata 30. mart, ali da će se "kasniti nekoliko mjeseci zbog izmjene projektne dokumentacije fabrike i dobijanja građevinske dozvole, po toj novoj dokumentaciji". Dodaju da će se ovih dana utvrditi rok za preseljenje fabrike i da se predviđa produženje za tri mjeseca.

"Do sada su na lokaciji nove fabrike izvedeni građevinski radovi (čelična konstrukcija, postavljeni paneli, započeto pokrivanje krova) i naručena je oprema. Trenutno je angažovano više izvođača radova. Obaveza Investitora je da nakon preseljenja zaposli minimum 55 radnika, prije svega onih koji nijesu iskoristili pravo otpremnine u Duvanskom u stečaju. Investitor još nije prekršio Ugovor o dokapitalizaciji (jer kašnjenje od oko 3 mjeseca je opravdano), a nakon preseljanja je u obavezi da uposli najmanje 55 radnika. Smatramo da, dok se ne utvrdi, BMJ nije napravio propuste, već postoje sumnje da su to učinili pojedinci kojima je prepušteno upravljanje postojećom fabrikom, u odnosu na koje nadležni državni organi preduzimaju zakonom definisane mjere. Važno je napomenuti da je NDK još uvijek u vlasništvu Države i Glavnog grada, sve dok se na Skupštini akcionara nakon prvog zatvaranja, ne utvrdi nova vlasnička struktura", navodi se u saopštenju Tenderske komisije koje potpisuje njen predsjednik Branko Vujović.

Bonus video: