SDP pita Vladu: Postoji li Nadzorna komisija za Novi duvanski i šta je utvrdila

"Pozivamo Simovića da kaže ko je izvorni investitor ako nije ovaj kojeg traže nadležni državni organi", kazao je Konjević
5 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Sdp.co.me
Raško Konjević, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 05.04.2017. 18:24h

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vlada da objavi da li je formirana Nadzorna komisija koja je trebalo da kontroliše poštovanje Ugovora o dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata (NDK), ko su njeni članovi i šta je ona uradila.

"Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede i resornog ministra i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, da shodno članu 5.3 Ugovora, koji definiše pitanje Nadzorne komisije, koja je imala obavezu da kvartalno sastavlja izvještaje i informiše resorno Ministarstvo i Vladu o implementaciji ovog ugovora, da objavi stavove Nadzorne komisije", rekao je potpredsjednik SDP-a Raško Konjević na konferenciji za novinare.

On poziva Simovića prvo da objavi da li je to nadzorno tijelo uopšte radilo svoj posao, na koji način je formirano i šta se kaže u izvještajima.

Konjević je podsjetio da je ta partija već dva puta pozivala Vladu da raskine ugovor iz februara 2016. sa arapskom kompanijom BMJ Industries, zbog nepoštovanja njegovih odredbi.

On je kazao da je na njihov zahtjev resorni ministar i potpredsjednik Vlade Simović odgovorio da će se dogovoriti sa »izvornim investitorom«.

"Pozivamo Simovića da kaže ko je izvorni investitor ako nije ovaj kojeg traže nadležni državni organi", kazao je Konjević.

Specijalno državno tužilaštvo otvorilo je krajem prošlog mjeseca istragu o švercu cigareta, nakon što je policija našla oko tri miliona eura vrijedne cigarete u tajnom magacinu na Karabuškom polju, koje su zvanično trebalo da budu izvezene u inostranstvo. Cigarete su bile proizvedene u NDK. Tužilaštvo je izdalo nalog za privođenje predsjednika Borda direktora NDK Isata Boljevića.

Konjević je podsjetio da je ugovorom za NDK, za koga je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović rekao da je “izvanredan”, bio predviđen obavezni investicioni program, koji je podrazumijevao da investitor u 2016. uloži u izgradnju nove proizvodne hale 4,7 miliona eura i u liniju za King Size Super Slim cigarete sedam miliona eura. On je rekao da se investitor obavezao da u ovoj godini uloži pet miliona eura, tako da je ukupna obavezna investicija u roku od tri godine iznosila 12 miliona eura.

Bilo je definisano da će broj zaposlenih u prvoj godini, do izgradnje fabrike, biti 80, a minimum proizvodnje 80 tona.

Konjević je rekao da prema informacijama kojima raspolažu u SDP-u, ne postoji proizvodnja na postojećoj lokaciji NDK, niti je zaposlen adekvatan broj radnika koji je predviđen ugovorom.

"Ovo nije prvi put da se ugovori između vlade I odgovarajućih investitora neadekvatno prate, bez obzira što su definisane procedure na koji način se prate ugovori”, naveo je Konjević .

On je podsjetio da su Ugovorom definisane i raskidne klauzule.

"Jedna od njih je neispunjavanje ili kašnjenje investitora u ispunjavanju bilo koje od njegovih obaveza, koje se odnose na obavezu izgradnje fabrike, više od 30 radnih dana. Prema našoj informaciji, posljednji rok za izgradnju fabrike bio je kraj marta“, kazao je Konjević.

Tražiće da Glavni grad povuče saglasnost na ugovor

Konjević je najavio da će SDP, imajući u vodu da se radilo o ugovoru između tri strane - Vlade, Glavnog grada i arapske kompanije, pokrenuti inicijativu da se na ovu temu raspravlja na Skupštini Glavnog grada koja je dala saglasnost na ugovor u februaru 2017.

SDP će, kako je dodao, preko odborničkih klubova tražiti da se povuče saglasnost na ugovor.

"Ne postoji velika vjerovatnoća da će fabrika biti završena u predviđenim rokovima, posebno imajući u vidu što se tom kompanijom sada bave nadležni državni organi”, kazao je Konjević.

Bonus video: