Vektra Boka počinje pripreme za sezonu

Planom reorganizacije predviđeno je da se obezbijedi nešto manje od 13 miliona eura za isplatu dugova
149 pregleda 5 komentar(a)
Hotel Plaza, Foto: Slavica Kosić
Hotel Plaza, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.04.2017. 17:49h

Kompanija Vektra Boka koja je i zvanično izašla iz stečaja, počinje realizaciju petogodišnjeg plana reorganizacije i pripreme za glavnu turističku sezonu, kazao je Milić Popović ispred Vektra Boke.

Podsjećamo da je Privredni sud uveo stečaj 13. juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB. U decembru 2015. izglasan je Plan reorganizacije, ali zbog žalbe OTP faktoringa postupak je trajao još godinu.

Planom reorganizacije predviđeno je da se obezbijedi nešto manje od 13 miliona eura za isplatu dugova.

“Mi smo već reprogramirali dio od oko dva miliona eura poreskih obaveza prema državi u skladu sa Zakonom i odlukom Vlade , pri kraju su i pregovori sa OTP bankom. Kompanija Vektra Montenegro je izmirila dvije rate prema OTP banci, ostala je treča rata , a u tom paketu je i dugovanje koje se odnosi na Vektra Boku od 3 miliona eura”, kazao je Popović i istakao da neće čekati pet godina da izmire obaveze prema povjeriocima.

Popović je istakao da da je više zainteresovanih investitora od Arapskih Emirata do evopskih kompanija , kao što je Soravia Group, za ulaganje u Vektra Boku,prvenstveno u tri hotela Plaža, Igalo i Tamaris. Navodi da problem restitucije hotela Igalo, parka Boka, objekta u Žanjicu i na još nekim lokacijama otežava pronalaženju strateških investitora.Zato će u dogovoru sa državom pokušati da riješe te probleme.

Potraživanja radnika koja se odnose na tri i po minimalca i 24 doprinosa u ukupnom iznosu 515. 916 eura, biće izmirena, za godinu , umjesto predviđena do 31. decembra prošle godine, što je u skladu sa zakonom koji predviđa se svi rokovi pomjeraju na godinu od usvajanja odnosno konačnosti riješenja, objasnio je Popović.

Obaveze iz trećeg isplatnog reda, koje se takođe odnose na radnike u iznosu od 3.66 miliona eura (razlika između minimalca i stvarno zarađene plate, preostali radni staž za nepunih pet godina, prevoz i sve izvršne sudske presude koje je priznao stečajni upravnik i stečajni sudija) trebalo bi da budu izmirene u četiri rate do kraja 2020. godine.

Planom je predviđeno da u firmi ostane 29 stalno zaposlenih i 50 sezonaca. U momentu uvođenja stečaja radilo je 118 radnika.

Raspisan konkurs za prijem radnika

Vektra Boka raspisla je konkurs za prijem u radni odnos, na neodređeno vrijeme i na sezonskim poslovima za 90 radnika različitih struka.

„Očekujemo da budemo ponovo zaposleni, jer je smo mi iznijeli prošlu sezonu u hotelu Plaža, tvrdi predsjednik sindikalne organizacije Vektra Boka Vojin Miljanić. Navodi da je to bila rekordna sezona u posljednih 10 godina , jer je ostvareno oko 35 hiljada nocenja. Nas 28 zaposlenih radili smo i u toku stečaja, kada smo potpisivali smo ugovore na mjesec, objašnjava Miljanić

„Radnici su spremni da počnu da rade, čim dobiju poziv“, tvrdi Miljanić. Podsjeća da je u toj grupi i nekoliko zaposlenih koji su stekli uslov za penziju, ali ne mogu da je ostvare jer im nisu uplaćeni doprinosi.

Popivić je kazao da vjeruje da će bivši zaposleni koji su “odgovorili radnim obavezama” biti ponovo angažovani.

Bonus video: