Arapa nema, umjesto fabrike konzerva bez krova

Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije ispunila obavezu iz ugovora i izgradila fabriku cigareta do februara 2017. “Ovdje trenutno nema nikakvih Arapa”, kazala je sekretarka NDK
183 pregleda 27 komentar(a)
Novi duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Novi duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.04.2017. 06:57h

Kada je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović početkom maja prošle godine sa predsjednikom borda Novog Duvanskog kombinata Isatom Boljevićem postavljao kamen temeljac za izgradnju nove fabrike cigareta, malo je ko vjerovao da će samo poslije 10 mjeseci kompletna investicija biti u potpunosti obesmišljenja, a na ledini duž Tuškog puta ostati najveća montažna konzerva bez krova u gflavnom gradu.

Predstavnici Vlade, administracije Podgorice i arapske kompanije BMJ Industries FZ LLC, bez prisustva novinara polovinom februara 2016. potpisali su Ugovor o dokapitalizaciji i Ugovor o upravljanju Novim duvanskim kombinatom.

Kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koja se jedina javila na tender za dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata, bez kupovine akcija, nije ispunila obećanje niti izgradila novu fabriku cigareta do februara 2017. godine, kako je to bilo predviđeno ugovorom.

Fabrika nije izgrađena ni do kraja marta, kako je to obećavao Boljević, kojeg policija traži zbog saslušanja o švercu cigareta.

Reporteri “Vijesti” obišli su gradilište nove fabrike, ali se tamo nije moglo primijetiti da se izvode bilo kakvi radovi.

Ostala je da zjapi montažna konstrukcija bez krova, a u obližnjim pomoćnim objektima nije bilo nikoga, čak ni čuvara gradilišta.

Arapi su se obavezali da realizuju investiciju u osnovna i obrtna sredstva vrijednu 20 miliona eura.

Sa izvršnom direktoricom Novog Duvanskog kombinata Jelenom Boljević, koja je žena Isata Boljević, “Vijesti” nijesu mogle stupiti u kontakt.

Sekretarka tog privrednog društva Senija Mazić potvrdila je juče “Vijestima” da u Novom duvanskom trenutno “nema nikakvih Arapa”, niti zbog poznatih događaja preostali zaposleni dolaze na posao.

“Nadamo se pozitivnom ishodu, jer se radi o velikom investitoru”, navela je Mazićeva.

Dodala je da nema ovlašćenja da govori o daljim planovima o izgradnji i završetku nove fabrike.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, ona je saopštila da je u tom preduzeću ostalo oko 20-ak ljudi.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o desetak osoba koji su radili u starom DKP-u, dok je ostale naknadno zaposlio Isat Boljević, navodno umiješan u organizovani šverc cigareta vrijednih oko četiri miliona eura.

Prema dostupnim podacima, u potpisanim ugovorima nova fabrika nije ni u planiranom vremenu, ni po prvobitnom projektu rađena.

Upošljeni broj radnika iz starog DKP-a nije odgovarao tokom 2016. broju radnika predviđenih po Ugovoru koji je potpisan.

Trebalo je da se uposli 80 radnika starog DKP-a, a ne 66.

Radnicima su Boljević i “družina iz Bara”, kako to ističu bivši i nezadovoljni radnici koji su morali da napuste kompaniju, odobravali ugovore o radu na po mjesec ili dva, a rijetkima do šest mjeseci, umjesto da im daju ugovore na godinu ili do izgradnje toliko željene fabrike.

Investitor se obvezao na minimum proizvodnje od 80 tona mjesečno, ali ni to nije ispoštovano.

Sve prethodno navedeno su prema potpisanom Ugovoru razlozi za njegov raskid sa Arapima, koji se ko zna iz kojih razloga od strane crnogorske Vlade i Glavnog grada, još nije desio.

“Vijesti” su poslale pitanja kompaniji BMJ Industries - šta će biti sa fabrikom u Podgorici i da li su znali da je njihov partner ranije sumnjičen za šverc cigareta, ali odgovor nije stigao.

CIN - CG objavio je da je Boljević godinama preko Hrvatske, kršeći zakon te zemlje, prebacivao novac na strane račune za osuđenog švercera cigareta Srećka Kestnera, zbog čega mu je suđeno u toj zemlji.

“Hvalio se Vujovićevom podrškom”

Zoran Mićović, predstavnik bivših radnika Novog duvanskog kombinata koji su krajem 2016. morali da napuste kompaniju nakon što jer poslodavac nije želio da produži ugovore, kaže za “Vijesti” da se Isat Boljević “često hvalio podrškom ljudi iz države, posebno podrškom Branka Vujovića, predsjednika Tenderske komisije”.

“Napustili smo NDK jer nam nije produžio ugovore, što za nas nije bilo iznenađenje. Sumnjali smo od početka da je to predstavnik investitora. Vidjeli smo sve cigarete u magacinu koje je tada proizveo, ali ih nije mogao iznijeti prije nego što nas otjera. Čekao je da nas država isplati, a te cigarete su mogle biti iznijete tek u januaru i lagerovane u magacionama put Tuzi”, naveo je Mićović.

Dodao je da za njega nije iznenađenje što se na kraju desilo sa tim projektom, “imajući u vidu ekipu iz Bara koja ga je vodila”.

Policija je 23. marta u magacinu u Tuzima zaplijenila 8.000 paketa cigareta “virginia” i MAC, vrijednih oko četiri miliona eura, proizvedenih protekle godine u Novom duvanskom kombinatu.

U tužilaštvu i policiji nezvanično tvrde da je u magacinu na Karabuškom polju pronađena “najveća kopnena zapljena švercovanih cigareta ikada otkrivena u Evropi”.

Bonus video: