Otvoren sajam Dani karijere

“Na prošlogodišnjim Danima karijere na sajmu, biznis forumu za mlade i radionicama učestvovalo je preko četiri hiljade učesnika iz cijele Crne Gore”, podsjetio je Simović.
164 pregleda 3 komentar(a)
Dani karijere, Foto: Printscreen (YouTube)
Dani karijere, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 29.03.2017. 17:14h

Sajam obrazovanja, poslova i praksi – Dani karijere, na kojem će biti prezentovano preko 1,5 hiljada prilika za posao, praksu, sezonsko zaposlenje ili akademsko usavršavanje, počeo je danas u Podgorici.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović, ocijenio je da poseban značaj projekat ima za mlade, za sticanje novih znanja i vještina, povezivanje sa poslodavcima, pronalazak zaposlenja, prakse ili adekvatne visokoškolske ustanove.

“U Vladi smo svjesni značaja svakog radnog mjesta. I Vlada i cijeli njen tim odgovorno radi na stvaranju uslova za njihovo kreiranje i nikada, baš nikada, ne odustajemo, jer svako radno mjesto doživljavamo kao priliku da jedan čovjek radi za svoju i egzistenciju svoje porodice”, rekao je Simović na otvaranju sajma.

Dvodnevni Sajam drugi put organizuje kompanija Weon, koja je prva privatna kompanija za posredovanje pri zapošljavanju. Generalni sponzor projekta je najveća HR kompanija na svijetu Manpower Group, a generalni pokrovitelj Glavni grad.

Simović je kazao da vjeruje da će u toku Dana karijere mnogi prepoznati svoju šansu, da će umjeti da odgovore na izazov i da će napraviti pravi izbor, bilo da traže posao, zaposlenog ili biraju fakultet.

Simović je poručio mladim ljudima da čvrsto preuzmu kormilo svoje karijere i ne dozvole da budu obeshrabreni i uvijek pokušaju ponovo.

“Na prošlogodišnjim Danima karijere na sajmu, biznis forumu za mlade i radionicama učestvovalo je preko četiri hiljade učesnika iz cijele Crne Gore”, podsjetio je Simović.

On je kazao da je još u ranoj mladosti, naučio neke lekcije koje su umnogome odredile njegov životni put.

“Trudio sam se da vrijedno radim i da nikada, baš nikada, ne odustajem. Posebno je važno biti uporan kada je teško i početi iz početka. I tada pobjeđuju volja, rad i upornost. Tako stečene navike pomažu u suočavanju sa svim životnim izazovima, pomažu da se spozna, uči i primijene stečena znanja”, dodao je Simović.

Menadžer projekta ispred kompanije Weon, Miloš Šćepanović, kazao je da je ponosan na činjenicu da su drugu godinu zaredom uspjeli da građanima Crne Gore predstave nezapamćen broj otvorenih radnih prilika u najrazličitijim sektorima privrede.

On je zahvalio Vladi i Ministarstvu prosvjete na institucionalnoj podršci, kao i Glavnom gradu koji je neizostavan partner u organizaciji tog projekta, kao i Manpower grupi, najvećoj HR kompaniji na svijetu, koja je generalni sponzor tog projekta.

“Sajamski dio se ove godine sastoji iz prvog Međunarodnog sajma obrazovanja, koji je okupio domaće, privatne i državne fakultete i univerzitete, prestižne akademske ustanove iz regiona i brojne srednje stručne škole iz Crne Gore”, rekao je Šćepanović.

On je dodao da drugi dio čini Career Ways sajam poslova, praksi i sezonskih poslova, projekat koji živi već 14 godina i svake godine nudi sve više prilika za početak ili razvoj karijere. Ove godine, preko hiljadu.

“Osim sajamskog dijela, sjutra organizujemo i Business Workshop – praktični segment u okviru kojeg će građani moći besplatno da prisustvuju radionicama poslovnih vještina, što vidimo kao još jedan način za unaprijeđenje sposobnosti i jačanje konkurentnosti”, naveo je Šćepanović.

Zamjenik gradonačelnika Glavnog grada, Časlav Vešović, kazao je da kroz sve njihove nadležnosti moraju da stvaraju prilike za nova radna mjesta i veću zaposlenost.

“Vjerujem da je dokazana atraktivnost zakonskih i lokalnih propisa uz mogućnost da se Glavni grad infrastrukturno i komunalno razvija i da se realizuju kapitalni projekti što je dokazano kroz dinamičan razvoj Podgorice, čak u periodu svjetske krize”, rekao je Vešović.

On je podsjetio na pojedine projekte koji su obilježili posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je Podgorica krajem prošle godine postala bogatija za tri hotelska kompeksa i dva nova tržna centra.

“U saradnji sa Vladom odnosno Ministarstvom prosvjete stavili u funkciju novoizgrađeni vrtić u Zagoriču, započeli gradnju vrtića na Starom aerodromu, kao i srednje škole u Golubovcima”, naveo je Vešović.

Prema njegovim riječima, zajedno sa Vladom vrijedno se radi na stvaranju svih neophodnih uslova da se oforme atraktivne biznis zone na kojima će se omogućiti značajne povlastice za privatne inicijative koje će u sebi nositi nova radna mjesta.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, saopštio je da je ubijeđen da će osnovci iskoristiti taj događaj da izaberu pravu srednju školu u kojoj će nastaviti školovanje, a svršeni srednjoškolci da izaberu visokoškolsku instituciju koja im može ponuditi znanje i obrazovnaje.

“Nadam se da ćemo biti u prilici da svršenim visokoškolcima ponudimo čitav niz različitih poslova i zanimanja na kojima će oni moći da valorizuju brojna znanja koja su stekla tokom studiranja”, rekao je Šehović.

Bonus video: