Sukob u vrhu Poreske uprave: Glavni inspektor pod istragom

Nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da je Mugoša, uoči Nove godine, Kovačeviću, kao i svim svojim saradnicima, tokom sastanka, sugerisao da ocijene jednogodišnji rad, od kada on pokriva funkciju direktora, a Kovačeviću je rekao da nije zadovoljan njegovim radom
784 pregleda 5 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.03.2017. 07:05h

Već nekoliko mjeseci traje sukob između direktora Poreske uprave Miomira Mugoše i glavnog poreskog inspektora Siniše Kovačevića protiv koga je u međuvremenu pokrenuta istraga Specijalnog tužilaštva, saznaju “Vijesti”.

Od kraja prošle godine, nakon verbalnog prepucavanja na zvaničnom sastanku, Kovačević nije ni dolazio na posao, a uskoro bi mogao i da napusti tu funkciju.

“Od Nove godine počeo sam da koristim godišnji odmor, tokom kojeg sam povrijedio nogu i sad sam na bolovanju”, kazao je Kovačević “Vijestima” ne želeći da komentariše sukob sa Mugošom, ali ni prijavu koju je protiv njega Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi 7. marta ove godine podnijelo Društvo za zaštitu i unapređenje prostora i životne sredine iz Bara po kojoj već postupa Specijalno tužilaštvo.

Mugoša nije želio da govori o sukobu sa glavnim saradnikom.

Nezvanični izvori “Vijesti” tvrde da je Mugoša, uoči Nove godine, Kovačeviću, kao i svim svojim saradnicima, tokom sastanka, sugerisao da ocijene jednogodišnji rad, od kada on pokriva funkciju direktora, a Kovačeviću je rekao da nije zadovoljan njegovim radom.

Prema izvoru “Vijesti” ni Kovačević nije ostao dužan već je Mugoši, pred ostalim saradnicima, odgovorio da ni on “nije zadovoljan njegovim rukovođenjem”. Ubrzo poslije toga, Kovačević je otišao na godišnji odmor, pa na bolovanje.

Mandat glavnog poreskog inspektora traje sedam godina, a kako je Kovačević imenovan 2013. na toj funkciji može ostati do 2020. godine. Mugoša nema ovlašćenja da ga tek tako smijeni izuzev ukoliko ovaj uradi neku ozbiljniju zloupotrebu službenog položaja ili krivično djelo.

Društvo za zaštitu i unapređenje prostora i životne sredine iz Bara u prijavi Kovačevića optužuje zbog više krivičnih djela: zloupotrebe službenih ovlašćenja i položaja u produženom trajanju, posredovanje i učestvovanje u utaji poreza koju je izvršilo više lica, prikrivanje učesnika i počinilaca više krivičnih djela u oblasti privrede, građevinarstva, katastra i poreske utaje ogromnih dugovanja od strane pojedinaca... “na način što se stavio u ulogu: aktivnog konsultanta, stručnog savjetnika, neovlašćenog zastupnika i zainteresovanog posrednika u posredovanju između pojedinih crnogorskih tajkuna i kriminalaca, i državnih organa i službi Crne Gore“.

Kovačević, koji je bivši policajac, prijavu je, prema informacijama “Vijesti” lično dostavio Odsjeku za borbu protiv privrednog kriminala Uprave policije u Baru a bivše kolege je zamolio da je odmah proslijede nadležnom tužiocu na postupanje.

U vrhu Poreske uprave su proteklih par mjeseci očekivali da će Kovačević sam podnijeti ostavku ili prihvatiti mjesto šefa filijale Poreske uprave u Budvi, koja mu je nuđena, umjesto sadašnje šefice Nataše Damjanović, koja je kandidat za njegovu funkciju.

Kovačević je tu ponudu odbio, a kako tvrdi izvor “Vijesti”, zainteresovan je za prelazak u Upravu carina.

Tužilaštvo preuzelo istragu

"Vijesti” od Mugoše nijesu mogle dobiti odgovor da li je razmatrana prijava protiv Kovačevića i da li su optužbe Društva za zaštitu i unapređenje prostora i životne sredine iz Bara, čiji je direktor Ivan Zanković, opravdana ili ne.

Nezvanično je saopšteno da PU nije imala ni vremena da razmotri ovu prijavu, jer su samo pet dana nakon što im je dostavljena iz Specijalnog tužilaštva dobili zahtjev za informacije o poslovanju nekoliko barskih firmi koje je Zanković pominjao u svojoj prijavi.

Bonus video: