Marković: Lokalna i državna administracija moraju da uklone biznis barijere

"Na konstataciju Stijepovića da su prvi dio svog manadata iskoristili za jačanje direktnije i bliže saradnje sa građanima, Marković je naglasio potrebu završetka svih početih i najavljenih infrastrukturnih projekata"
8 komentar(a)
Duško Marković, Slavoljub Stijepović, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Slavoljub Stijepović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.03.2017. 19:50h

Lokalna i državna administracija moraju da budu efikasnije i uklone biznis barijere kako bi punom realizacijom postojećih, ali i privlačenjem novih investicija obezbijedili nova radna mjesta i bolji kvalitet života građana, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na radnom sastanku sa gradonačelnikom Glavnog grada Slavoljubom Stijepovićem.

Kako je saopšteno iz Markovićevog kabineta, na sastanku, kojem su prisustvovali članovi Vlade i rukovodstvo Glavnog grada, razgovarano je o načinu na koji se mogu prevazići brojni izazovi koji usporavaju razvoj grada i crnogorskog društva, ali i sveukupan rast ekonomije države.

Marković je pozdravio aktivnosti Stijepovića i menadžmenta grada na doprinosu u ostvarenju ukupnih ciljeva državne politike.

"Na konstataciju Stijepovića da su prvi dio svog manadata iskoristili za jačanje direktnije i bliže saradnje sa građanima, Marković je naglasio potrebu završetka svih početih i najavljenih infrastrukturnih projekata. Podsjetio je na 100 miliona eura opredijeljenih u kapitalnom budžetu za poboljšanje infrastrukture bez koje nema ukupnog boljitka u državi. Dogovorena je bliža saradnja i više razumijeva po pitanju zakonodavnih aktivnosti u oblasti javnih nabavki, prevoza u drumskom saobraćaju, biznis zona, komunalnih naknada, uređenja prostora i prostornih planova kao i drugih oblasti koji će Glavni grad učiniti dostupnijim i poželjnijim za kvalitetan život i privredne aktivnosti. Ovo posebno imajući u vidu, kako je istakao gradonačlenik Stijepović, da je Podgorica adminsitrativni, ekonomski, kulturni centar Crne Gore", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je na sastanku posebno naglašena potreba izgradnje kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, ali i snažnijeg razvijanja putne infrastruktre, posebno na izlazima iz grada, kako bi ona mogla da prati poboljšanja na državnim putevima.

"U tom kontekstu, istaknut je značaj bulevara u Donjoj Gorici, zaobilaznice u Golubovcima kao i rekonstrukcija starog puta prema Danilovgradu. Pohvaljeno je intenziviranje radova na auto-putu čija će izgradnja biti od posebnog značaja za dalji razvoj Glavnog grada i njegovu povezanost sa sjeverom države. Govoreći o ovoj temi, sagovornici su se saglasili da rješavanje imovinsko-pravnih sporova mora imati prioritet kako se ne bi ugrozila dinamika radova i razvoja. Iako je evidentan pomak, Uprava za nekretnine je najavila intenziviranje aktivnosti u ovoj oblasti", piše u saopštenju.

Pojašanjavajući kompleksnost ukupne političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazi Crna Gora, Marković je kazao da je obaveza svake vlasti da problem rješava bez obzira na to ko ih je i kada napravio.

"Kao konkretan povod za ovo podsjećanje, premijer je naveo problem koji Glavni grad Podgorica ima sa jednim brojem građana koji žive u dijelu naselja Zagorič. On je naveo da sadašnja lokalna vlast nije proizvela problem nastao prije više od dvije decenije, te koji je podgrijan tolerisanjem nelegalne gradnje. Ne ulazeći u detalje problema, naveo je da se njime bave odgovarajući timovi Vlade i opštine, ali je naglasio da se problem ne može ignorisati već da se mora riješiti u skladu sa zakonom, pravično i na trajan način kako ne bi ostao kao teret nekoj budućoj lokalnoj vlasti", navodi se u saopštenju.

Na sastanku je zajednički konstatovana neophodnost neposredne, bliske i intenzivne saradnje lokalne i izvršne vlasti, ali i ocijenjeno da je potrebno intenziviranje komunikacije sa drugim granama vlasti kako bi se na brži i kvalitetniji način prevazilazili svi izazovi koji opterećuju rad organa ali i umanjuju kvalitet života građana.

Bonus video: