Politika zakočila razvoj Crne Gore

Iz EBRD su kazali da je prošla godina bila razočaravajuća, privatizacija je bila usporena i sve važne odluke su odlagane
94 pregleda 6 komentar(a)
Đulio Moreno, Foto: Boris Pejović
Đulio Moreno, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2017. 20:14h

Za crnogorsku ekonomiju, iako je zabilježila rast od tri odsto, prošla godina je bila teška jer je politička situacija usporila ekonomski razvoj, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori Đulio Moreno.

“Proces privatizacije je bio usporen i sve važne odluke su odlagane”, kazao je Moreno na prezentaciji Izvještaja o tranziciji za prošlu godinu. Taj izvještaj je godišnja analiza o napretku reformi i ekonomskih kretanja u 36 zemalja u kojima djeluje EBRD.

Moreno je kazao da su uprkos takvoj situaciji isplatili klijentima u Crnoj Gori 75 miliona eura za odobrene projekte.

“Do kraja prošle godine podržali smo u Crnoj Gori 54 projekta u vrijednosti od oko 530 miliona eura, ali smo ukupno mobilisali blizu milijardu. Uz to, pružili smo finansijske usluge u 40 malih i srednjih preduzeća”, naveo je Moreno.

On je kazao da je privatni glavni sektor u koji EBRD ulaže i da je Crna Gora dobar primjer toga.

Moreno je naglasio da će u narednom periodu biti važna implementacija projekata u sektoru infrastrukture.

“Očekujem da učestvujemo u projektu modernizacije tivatskog aerodroma, ali i tu su poteškoće zbog politike. Nastavićemo da podržavamo komercijalne banke i opštine. Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da se uključimo u neke projekte u sektoru turizma”, rekao je Moreno.

EBRD je spremila novu četvorogodišnju strategiju za Crnu Goru koja treba da bude gotova do kraja maja i koja je, prema riječima Morena, fokusirana na tri teme.

“Prva je da ojačamo konkurentnost privatnog sektora. Crna Gora ima potencijal kad je riječ o poljoprivredi i tom sektoru treba pomoći. Druga tema je da se unaprijedi povezanost sa regionalnom integracijom gdje bi Crna Gora bila sjedište. Treće, želimo da podržimo tranziciju na održivu ekonomiju i turizam,” kazao je Moreno.

Zamjenik direktora EBRD Piter Sanfi kazao je da se Izvještaj fokusira na temu koja utiče na sve, a to je nejednakost i inkluzija.

„U čitavom regionu EBRD-a vidimo postepeno povećavanje ekonomskog rasta. Ove godine očekujemo rast u regionu od oko 2,5 odsto. Očekujem rast i crnogorske ekonomije. Prošla godina je bila malo razočaravajuća, jer smo očekivali četiri odsto, a bilo je malo manje od toga. Naša prognoza rasta za Crnu Goru u ovoj godini je tri odsto, ali vidjeli smo neki potencijal tako da ćemo revidirati prognozu u maju“, kazao je Sanfi.

EBRD nije za izgradnju nove TE

EBRD ne podržava izgradnju novog bloka Termoelektrane (TE) Pljevljlja, jer, kako kaže Moreno, država može da obezbijedi energiju na različite načine. “Ali to je očigledno politička odluka i nije naša uloga da raspravljamo o političkim odlukama“, saopštio je Moreno. Smatra da je budućnost Crne Gore u energetici i to u obnovljivim izvorima. “Priroda mora da se čuva i ne treba praviti greške susjeda,” poručio je Moreno. Drugi blok TE treba da gradi Škoda Praha koja je nedavno predložila kinesku banku i kinesku osiguravajuću kuću kao alternativne finansijere.

Bonus video: