Radnici Luke i Montekarga bi da se ponovi tender

Nikotić je dodao da Kolektivni ugovor za oko 420 radnika Luke ne bi smio da se mijenja u naredne tri godine
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 16.03.2017. 15:56h

Sindikalni predstavnici Luke Bar i Montekarga pozvani su na sjutrašnji sastanak sa predstavnicima Tenderske komisije i poljske OTL grupacije u vezi sa pregovarima o privatizaciji ovih dviju kompanija.

Predsjednik Sindikalne organizacije Luke Bar Savo Nikotić kazao je „Vijestima“ da očekuju da će u svim varijantama njihovi zahtjevi o Kolektivnom ugovoru biti ispunjeni.

„I dalje smatramo da je ponuđena cijena ispod svakog minimuma jer će ona u krajnjem dalje uslovljavati cijenu akcija u vlasništvu radnika na berzi. Zbog propusta u objavljivanju tendera smatramo da bi on trebalo da se ponovi“, istakao je Nikotić.

OTL je ponudio 7,1 milion eura za 30 odsto akcija Luke, ili 41,69 centi po dionici i investicije od 17 miliona u naredne tri godine. I mali akcionari koji imaju predstavnika u bordu direktora smatraju da ima prostora da investitor ovu cijenu poveća pogotovu kada je ovaj početak privatizacije uporedi sa kupovinom 20 odsto akcija Luke Rijeka, u kojoj je učestvovao isti poljski investitor.

Nikotić je dodao da Kolektivni ugovor za oko 420 radnika Luke ne bi smio da se mijenja u naredne tri godine.

“Ukoliko neki od radnika bude želio da napusti radno mjesto želimo da se omogući i to kroz adekvatni socijalni program za tehnološke viškove, a što je i predviđeno našim Kolektivnim ugovorom“, rekao je Nikotić.

Na pitanje „Vijesti“ koliko će ljudi napustiti Luku Bar „prirodnim odlivom“ i odlaskom u penziju u naredne tri godine, Nikotić je odgovorio da se prema njegovim podacima i evidenciji radi oko 40-ak ljudi.

„Toliko će steći pravo na jedan od uslova za penzionisanje što ne znači da će zaista otići iz kompanije. Znate da postoji mogućnost da radnik koji ima 40 godina staža, a ima manje od 67 godina može ostati i dalje u radnom odnosu“, zaključio je Nikotić.

Klikovac: Prihvatićemo samo poštenu privatizaciju i partnera

Predsjednik Sindikata Montekarga Milenko Klikovac rekao je “Vijestima“ da nijesu protiv privatizacije, ali da traže poštenu privatizaciju u kojoj će adekvatno vrednovati njihova kompanija. Montekargo ima ukupno 262 radnika, od čega 37 mašinovođa.

„Nećemo dozvoliti da se naša firma proda u bescijenje i otpuštaju radnici . Što bi mi prodavali Montecargo za mizernih 2,5 miliona? Već smo imali jedan pokušaj privatizacije sa Rumunima, a njihov gazda Grujko Stojkov je na kraju završio u zatvoru i optužen je za korupciju. Ne želimo firmu da damo u bescijenje“, istakao je Klikovac.

On je napomenuo da posljednje dvije godine pozitivno posluju, a da je već ugovoreno investiciono održavanje lokomotiva za iznos od oko 1,3 miliona eura.

„Te četiri lokomotive nesmetano će poslije popravke moći da voze još 7-8 godina“, zaključio je Klikovac.

Bonus video: