Disciplinska mjera Vojinoviću: Kazna četiri puta manja od kirije

Danilo Vojinović je bespravno na osnovu usmenog odobrenja direktorice Vukice Jelić koristio stan Zavoda tri godine
431 pregleda 16 komentar(a)
Danilo Vojinović, Foto: DPS
Danilo Vojinović, Foto: DPS
Ažurirano: 14.03.2017. 20:07h

Pomoćniku direktora Zavoda za zapošljavanje Danilu Vojinoviću prvostepena disciplinska komisija odredila je kaznu u visini 20 odsto zarade narednih pet mjeseci zbog nezakonitog useljavanja i korišćenja stana u vlasništvu Zavoda.

Disciplinski postupak pokrenuo je u avgustu prošle godine tadašnji direktor Zavoda Rade Milošević, koji je na čelu te institucije bio u ime Građanskog pokreta URA prema sporazumu o vladi izbornog povjerenja.

Kako je saopšteno “Vijestima” iz disciplinske komisije odluka je uručena Vojinoviću i na nju ima pravo žalbe. Disciplinska komisiju čine članovi sa liste Uprave za kadrove.

Milošević je tada saopštio da je inspekcijski nadzor utvrdio da je Vojinović bespravno uselio i u stanu živio tri godine bez plaćanja stanarine.

U zapisniku inspektora Vujanović je kazao da mu je stan usmeno dala bivša direktorica Vukica Jelić, koja i sada na toj funkciji. Stan ima 45 kvadrata a nalazi se u Ulici Steva Boljevića na Zabjelu.

Vojinovićeva plata u Zavodu, prema listi predatoj Agenciji za antikorupciju, iznosi 1.239 eura. Njemu je ranije od Zavoda odobren i stambeni kredit od 30.000 eura. On je vlasnik stana u Bijelom Polju od 130 kvadrata, te kuće u Rakonjama od 120 kvadrata.

Ukoliko kazna ostane na snazi, smanje zarade od 20 odsto će Vojinovića koštati 248 eura mjesečno ili ukupno za pet mjeseci 1.240 eura. Kirija za jednosoban stan u tom dijelu grada prema cijenama iz oglasa iznosi 150 do 180 eura, pa je za taj period na kiriji mogao uštedjeti 5.400 do 6.480 eura.

Vojinović je inspekciji rekao da u tom stanu živi sa dvoje punoljetne djece dok u nekretninama u Bijelom Polju živi supruga. On je navoe da je u renoviranje stana uložio znatna sredstva, ali ne i koliko i u šta. Milošević je kazao da je Vojinović zamjenio vrata i ključeve.

Vojinović je pomoćnik direktora za sektor ljudskih resursa u kojem je kao savjetnik radio suprug direktorice Zavoda Zoran Jelić, koji je bio i poslanik DPS-a a sada je član Senata Državne revizorske institucije.

Milošević je tada podnio i krivične prijave protiv bračnog para Jelić jer nije bilo dokaza da je Zoran dolazio na posao i radio a primao je platu. Tužilaštvo nije pokrenulo postupak.

Vojinović se tada oglasio saopštenjem u kojem je naveo da je Jelić radne zadatke “obavljao u skladu sa tehnologijom rada institucije” i da nije morao dolaziti na posao. Njegovo saopštenje na konferenciji za novinare podijelila je službenica Zavoda Zorica Sredanović, a Milošević je kasnije pokazao prepisku sa službenog mejla gdje se vidi da je “Vojinovićevo saopštenja” nastalo u prepisci između Sredanović i bračnog para Jelić.

Bonus video: