Presuda za DKP za 30 dana

Ročištu je prisustvovao predstavnik bivših vlasnika zemljišta na kojem je izgrađen DKP, koji traže 2,73 miliona eura
95 pregleda 1 komentar(a)
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Žarko Knežević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.03.2017. 18:48h

U Privrednom sudu juče je okončan ponovljeni sudski postupak po tužbi Udruženja za zaštitu interesa manjinskih akcionara Duvanskog kombinata u stečaju protiv matične kompanije, Zetagradnje, države, Novog DKP-a i Glavnog grada. Sudija Marijana Pavićević najavila je presudu u zakonskom roku od 30 dana.

Manjinski akcionari DKP-a tužbom traže da se poništi Ugovor o kupoprodaji imovine DKP-a Zetagradnji (za 13,2 miliona eura) zaključen 21. juna 2010. godine, kao i odluka o osnivanju Novog Duvanskog kombinata (NDK).

„Postigli smo cilj i mislimo da smo dokazali da je ovo pravno pitanje. Vjerujemo da je sud na dobrom putu da odmjeri sve nezakonitosti na koje smo ukazali tokom postupka. Optimisti smo u ovom trenutku“, kazao je direktor Udruženja Žarko Knežević nakon izlaska iz sudnice.

Zastupnici tuženih strana smatraju da sud treba da odbije tužbeni zahtjev u cjelosti.

Kao zainteresovano lice, a u ime bivših vlasnika zemljišta na kojem se nalazi DKP, jučerašnjem ročištu je prisustvovao Borislav Damjanović koji je sudu dostavio zahtjev nasljednika bivšeg vlasnika zemljišta, pok. Toma Damjanovića koji traže 2,73 miliona eura.

U zahtjevu se navodi da je zemljište na kom je izgrađen DKP, površine 4.550 kvadrata oduzeto stvarnim vlasnicima rješenjem o eksproprijaciji 1947. godine. Smatraju da su ispunjeni zakonski uslovi da vlasništvo nikada nije prestalo na valjan i pravedan način.

Oni su kazali da će od DKP-a i njegovih pravnih nasljednika, posebno tražiti nadoknadu za korišćenje zemljišta, izgubljenu dobit i počinjenu štetu, koja, kako su naveli, traje od 8. maja 1947. do danas.

Bonus video: