Vlada se kod crnogorskih banaka zadužuje još 20 miliona

„Zadovoljni smo dobrim rezultatima na prihodnoj i rashodnoj strani“, kazao je Simović
83 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Filip Roganović
Milutin Simović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.03.2017. 19:05h

Vlada je odlučila da od 450 miliona eura, koliko budžetu nedostaje ove godine za servisiranje svih obaveza, za sada pozajmi 20 miliona na domaćem tržištu od budvanske Komercijalne banke i NLB banke.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović objasnio je da će se pet miliona pozajmiti od Komercijalne, a 15 od NLB banke i to na period od pet godine po kamatnoj stopi od 3,9 odsto uz euribor ( cijena novca na stranom tržištu).

“Smatramo da je to visina kamate koja je u ovom momentu bila konkurentna. Vlada je donijela odluku o kreditnom zaduženju na osnovu generalne odluke koja je sadržana u budžetu za ovu godinu, gdje je data saglasnost da se obezbijedi kredit od oko 450 miliona. U budžetu je jasno rečeno da se ta pozajmica može obezbijeđivati na stranom tržištu kapitala, a postoji mogućnosti i zaduživanja u domaćem bankarskom sistemu,” rekao je Simović danas nakon sjednice Vlade.

On je kazao da se na sjednici razgovaralo i o efektima ukupnog plana zaduživanja za ovu godinu.

„Zadovoljni smo dobrim rezultatima na prihodnoj i rashodnoj strani. Na prohodinoj strani u januaru je zabilježen rast priohoda od devet odsto na godišnjem nivou, odnosno 2,2 odsto više od planiranih. Slični trendovi su zabilježeni i u februaru“, kazao je Simović.

Prema njegovim riječima zabilježen je pad na rashodno jstrani što pokazuje da se štedi. naveo je da je u tom dijelu bilo smanjenje od 27 odsto u odnosu na uporedni period.

“Ako saberemo ta dva efekta, rasta prihoda i ušteda, možemo reći da je to jedan dobar zamah u prva dva mjeseca“, rekao je Simović.

Potpredsjednik Vlade je najavio da će se naplatiti ove godine više novca po osnovu poreza od onoga što je planirano.

“Vjerujemo da će to biti više od 15 miliona koliko smo planirali u finansijskom planu konsolidacije, kao i da će kroz realizaciju Zakona o reprogramu duga, biti znatno više od 12 miliona koje smo planirali za naplatu iz zaostalog poreskog duga“, saopštio je Simović.

Bonus video: