Objavljen novi tender za prodaju imovine brodogradilišta Bijela

Privredni sud je 30. juna 2015 godine, zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose, u Broodgradilište uveo stečaj na zahtjev Poreske uprave Crne Gore
0 komentar(a)
Brodsogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodsogradilište Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.03.2017. 15:20h

Stečajna uprava Jadranskog brodogradilišta Bijela objavila je peti tender za prodaju dijela imovine preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od oko 8,5 miliona eura. To je skoro 20 odsto manje nego na tenderu koji je obavljen polovinom jula prošle godine kada je cijena iznosila 10,76 miliona eura, kazao je stečajni upravnik Žarko Ostojić.

Procijenjena vrijednost imovine, navodi se u oglasu, je najniža početna cijena, ispod koje ponude neće biti razmatrane.

Od ukupne cijene, na portalne okretne dizalice, opremu, mašine, vozni park, kancelarijski namještaj, specificirane po posebnim spiskovima, istaknutim na oglasnoj tabli Privrednog suda, odnosi se 2,39 miliona.

Cijena za mali dok dužine 184 m, kapaciteta podizanja 10 hiljada tona sa pripadajućom opremom je 2,1 milion eura.

Ostatak se odnosi na pomoćne zgrade i posebne djelove poslovnih zgrada u privredi i brodogradnji.

Početkom juna prošle godine potpisan ugovor o prodaji velikog doka, vrijednog 11 miliona eura, litvanskoj kompaniji AB Vakaru Laivu Gamykla. Od uplaćenog novca radnicima su isplaćene zaostale plate, zimnice i naknade za podstanarsko, i otpremnina u ukupnom iznosu od 3,5 miliona eura.

Brodogradilište od veza i drugih usluga za Veliki dok, dnevno prihoduje 150 eura. Litvanci još nisu odlučili gdje će obaviti neophodan remont doka, prije nego ga otegle na odredište.

Javna prodaja imovine biće održana putem prikupljanja ponuda koje se mogu dostavljati do 14. aprila do 10.30 časova u Privrednom sudu, dok je njihovo otvaranje zakazano sat kasnije.

Privredni sud je 30. juna 2015 godine, zbog duga od skoro 6,5 miliona eura za poreze i doprinose, u Broodgradilište uveo stečaj na zahtjev Poreske uprave Crne Gore.

Danas je na remontu dva vojna plovila u Brodogradilištu angažovano 100 radnika.

Bonus video: