Projekat novog bloka TE propao, ali kriju do izbora

Dodaje da je projekat propao , ali će vlast “tu bruku pokušati sakriti makar dok ne prođe nekoliko lokalnih izbora”
6 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 02.03.2017. 16:57h

Projekat gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja je očigledno propao , jer je teško očekivati da će Elektroprivreda sebe upropastiti tako što će sama graditi neisplativi blok, a Vlada nema ni za plate i penzije, smatra analitičar Dejan Mijović.

Mijović kaže da najnoviji “predlog” da se uključe novi finansijeri nije isto što i očekivana obavezujuća finansijska ponuda Škode Praha do najkasnije 28. februara.

Škoda Praha predložila je u utorak kinesku banku Bank of China i kinesku osiguravajuću kuću Sinosure (China Export & Credit Insurance Corporation) kao alternativne finansijere projekta drugog bloka TE.

“Teško je očekivati da će EPCG sebe upropastiti tako što će svojim sredstvima graditi neisplativi drugi blok za kojeg nema ni investitora, ni finansijera. Ni Vlada neće uložiti sopstvena sredstva, jer nema ni za plate ni penzije i odsad će morati da sluša EU, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku kojima ne pada na pamet da podrže drugi blok”, rekao je Mijović “Vijestima”.

Dodaje da je projekat propao , ali će vlast “tu bruku pokušati sakriti makar dok ne prođe nekoliko lokalnih izbora”.

U MANS-u nijesu iznenađeni što Škoda Praha na zapadnom tržištu nije uspjela da nađe kreditora za “kontroverzan projekat ”.

“ Zbog strogih pravila koje postavlja Brisel i najave da će termoelektrane u zemljama EU, za čije članstvo Crna Gora pretenduje, morati da prestanu sa radom čak i prije 2050. godine, mnoge kredibilne banke sa zapada više ne žele da finansiraju ovakve projekte”, kazala je koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović.

Dodaje da je iz EPCG saopšteno da su kineske banka i osiguravajuća kuća alternativno rješenje, ali se ne nude nikakvi drugi detalji, što nije iznenađenje imajući u vidu da energetska kompanija i Vlada finansijski model ovog projekta dogovaraju u strogoj tajnosti, iako se radi o investiciji od prvorazrednog javnog interesa.

“Međutim, imajući u vidu dosadašnje aranžmane sa kineskim partnerima, jasno je da bi EPCG i država Crna Gora morali da obezbijede kredibilne garancije za potencijalni kredit, te se u tom smislu postavlja pitanje koliko bi eventualno tako dogovoreni finansijski model bio vid državne pomoći”, navela je Mrdović.

Dodaje da je više nego očigledno da je projekat “u ćorsokaku”, jer se radi o ekonomski neisplativoj investiciji čije će štete biti daleko veće nego koristi.

Mijović je, povodom pregovora Vlade sa kompanijom A2A, kazao da se ne radi na smanjenju cijene za izlazak A2A iz EPCG i Rudnika uglja Pljevlja, nego se već duže sarađuje na njenom povećanju.

A2A je, kako kaže, uz blagonaklonost Vlade sredinom 2015. nezakonito izbrisala 235 miliona eura akumuliranih gubitaka iz finansijskih bilansa EPCG. “Umjesto za pokrivanje gubitaka, kako to nalaže zakon i međunarodni računovodstveni standardi, ovim je pripremljen teren da se sva dobit EPCG u protekle 3 godine raspodijeli akcionarima. Vlada će tako u sklopu brakorazvodne parnice omogućiti svom partneru A2A da, pored 250 miliona eura, prisvoji i dodatnih 28,5 miliona eura profita”, kaže Mijović.

I poslanike EP brine nova TE

Evropski parlamentarci zabrinuti su zbog plana Vlade da izgradi drugi blok TE Pljevlja što je, kako su upozorili, nespojivo sa obavezama iz Pariskog sporazuma.

U amandmanu na rezoluciju Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, koji su podnijeli poslanici EP Ulrike Lunaček, Terry Reintke i Igor Šoltes, naglašena je potreba da se ispuni međunarodna obaveza u oblasti ublažavanje klimatskih promjena. Pariski sporazum je globalni sporazum o klimatskim promjenama postignut 12. decembra 2015.

Bonus video: