Poreska uprava prodaje imovinu poreskih dužnika

Iz Poreske uprave su najavili da će uskoro objaviti oglas za prodaju sedam nepokretnosti nad kojima je stavila hipoteku
358 pregleda 9 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.03.2017. 07:10h

Poreska uprava (PU) uskoro će objaviti oglas za prodaju sedam nepokretnosti nad kojima je uspostavila hipoteku u postupku prinudne naplate poreskog duga od ukupno 212.032 eura.

Kako su objasnili iz PU, radi se o hipotekama koje je su detaljnom analizom odabrane kao prioritetne za realizaciju na osnovu posebnih klriterijuma.

Ti kriterijumi su iznos duga, trajanje založnog prava, urednosti sprovedene procedure uručenja zaključka o prinudnoj naplati uspostavljanjem hipoteke i obavještenja o početku namirenja duga pokretanjem postupka prodaje, kao i činjenice da se radi o založnom pravu prvog reda.

"PU je pokrenula procedure pokretanja 16 hipoteka, a u ovom momentu radi na realizaciji aktivnosti u vezi sa prodajom sedam nepokretnosti koje se nalaze u Podgorici, Budvi, Baru, Pljevljima, Beranama i Kotoru, nad kojima je uspostavio založno pravo prvog reda radi obezbjeđenja poreskog duga od 212.032 eura”, rekli su “Vijestima” iz PU.

Iz te institucije kojom rukovodi Miomir M.Mugoša objasnili su da je već nekoliko obveznika kojima je uspostavljena hipoteka podnijelo zahtjev za reprogram duga. Očekuju da će značajan broj dužnika izmiriti potraživanja čime će se steći uslovi za brisanje založnog prava.

“U suprotnom nastavićemo sa prodajom nepokretnosti u cilju namirenja poreskog duga koji je obezbijeđen hipotekom”, istakli su iz PU.

PU do sada nije aktivirala hipoteka zbog, kako su objasnili neusaglašenosti propisa.

“Obezbjeđenje poreskih potraživanja uspostavljanjem hipoteke nad nepokretnom imovinom propisano je Zakonom o poreskoj administraciji. Ali, tim aktom nije regulisano valorizovanje imovine nad kojom postoji teret zabilježbe, dok Pravilnik o prodaji imovine poreskog obveznika u postupku prinudne naplate (koji predviđa zapljenu imovine) nije primjenjiv za slučaj hipoteka. To iz razloga što se prema važećoj zakonskoj regulativi ne može vršiti zapljena nepokretne imovine”, pojasnili su iz PU.

Dodaju da u nastojanju da se iskoristi i ta mjera prinudne naplate kod obveznika kod kojih ne postoji drugi način obezbjeđenja potraživanja inicirali su i izmjenu Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

“U međuvremenu smo utvrdili da se zakonski osnov za prodaju nepokretne imovine može naći u Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, pa se pristupilo aktiviranju određenog broja hipoteka”, kazali su iz PU.

Hipoteka zbog duga od 83 miliona

PU je donijela 3.609 zaključaka o prinudnoj naplati poreskog duga uspostavljanjem založnog prava nad imovinom dužnika, za poreski dug od ukupno 83.263.766 eura.

"Nastavićemo sa primjenom mjera prinudne naplate prema svim obveznicima kod kojih u redovnom postupku ne bude moguće naplatiti poreski dug, između ostalog, i uspostavljanjem založnog prava nad imovinom i prodajom“, kazali su iz PU.

PU dobila 321 zahtjev za reprogram

PU je od 15. februara, kada je objavljen javni poziv, dobila 321 zahtjev za reprogram poreskog duga od ukupno 32,05 miliona eura. Od toga je 2,18 miliona eura kamata koje će biti otpisane. Najviše zahtjeva podnijeli su obveznici iz Podgorice 79, zatim iz Bijelog Polja 39, Budve 39 i i Pljevalja 31.

Od objavljivanja poziva područne jedinice PU izdale su 1.344 obrasca N3, (neophodnog za završavanje procedure reprograma), sa iznosom duga od 57,09 miliona. Od do sada podnijetih zahtjeva, 21 se odnosi na obveznike sa crne liste čiji je dug 26,9 miliona od čega je 1,74 miliona kamata.

Među najvećim dužnicima koji su aplicirali za reprogram su Rudnik uglja, Plantaže, Bjelasica Rada, Galenika, Trans Petrol, Mercur Trade International. Pet obveznika je tražilo jednokratnu uplatu 10 odsto duga odmah po podnošenju zahtjeva. Po tom osnovu je već naplaćeno 1,34 miliona eura od Rudnika uglja.

Bonus video: