Slučaj Ramada: Vještak traži "nestale" mejlove

Viši sud je upravi hotela naložio da se sudskom vještaku omogući neometan i neograničen pristup informacionom sistemu...
145 pregleda 23 komentar(a)
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Nebojša Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.02.2017. 18:13h

Ekspert za softverske sisteme, bezbjednosti informacionog sistema i oblast kompjuterskog kriminala, vještak Nenad Stanišić ušao je u Ramadu i po naredbi suda kontroliše sve baze podataka tog hotelskog objekta.

Nakon suđenja Nebojši Obradoviću 17. februara, sutkinja Ana Vuković donijela je naredbu kojim je određeno vještačenje iz oblasti informaciono-tehničke struke.

Obradović se pred Višim sudom tereti da je sa računa Direkcije za željeznice plaćao skupove Socijaldemokrata.

Sutkinja Vuković zakazala je nastavak suđenja za 1. mart i tada bi trebalo da bude predstavljen nalaz vještaka.

Naredbom je naloženo pribavljanje svih elektronskih dokumenata i e-mail korenspodencije u vezi sa organizacijom spornih skupova i to pregledom svih servera, računara i baza podataka koje hotel Ramada koristi.

Viši sud je naložio da se sudskom vještaku omogući neometan i neograničen pristup informacionom sistemu.

Naredba je izdata nakon posljednjeg odgovora hotela Ramada Višem sudu - da zbog promjene vlasničke strukture ne posjeduju nijedan dokument o skupovima Direkcije za željeznice i Socijaldemokrata.

Specijalni tužilac Veljko Rutović takav odgovor nazvao je neozbiljnim i uvredljivim.

Obradoviću je stavljeno na teret da je 8. februara 2016. godine protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, pribavio korist Socijaldemokratama Crne Gore, a oštetio Direkciju za željeznice, jer im je platio račun od 565 eura za održavanje partijske konvencije 23. jula 2015. u hotelu Ramada.

Drugom tačkom optužnice Obradović se tereti da je platio račun za SD u iznosu u 389,25 eura i za drugi partijski skup održan 14. januara 2016. godine.

Koje sve mejlove treba provjeriti?

Sudskom naredbom traži se pribavljanje e-mail korespodencije u vezi sa organizacijom skupova službenica hotela Svetlane Goranović i Milice Vuković sa Emilom Durambašićem.

Vještak treba da provjeri kompletnu e-mail korespodenciju, e-mail nalog svetlana.goranovic@ramadapodgorica.me, kao i e-mail nalog koji je “u kritično vrijeme” koristila službenica Milica Vuković.

Za potrebe vještačenja sud je naložio da se obezbijedi asistencija IT menadžera hotela Marka Cakovića, kao i drugih ovlašćenih stručnih lica.

Bonus video: